Logo

Græskar - Cucurbita pepo

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Græskar - Cucurbita pepo

De græskar, der dyrkes i dag, er anta­gelig af amerikansk oprindelse, me­dens oldtidens dyrkede græskar hørte til en anden slægt, flaskegræskar (La­genaria). Til slægten Cucurbita hører flere arter, hvoraf mandelgræskar, Cu­curbita pepo, er den mest almindeligt dyrkede art. Bladene er store og har ret spidse bladlapper. Blomsterne er enten hunlige eller hanlige og sidder i bladhjørnerne. Normalt har planten lange, grove ranker og grenede klatre­tråde; men der findes flere sorter uden ranker og klatretråde; disse kaldes for buskgræskar. Frugten er en bærfrugt, hvis yderlag ofte er forveddet. En række sorter får frugter, der anvendes som pynt. Disse har ofte mindre frug­ter af forskellig form og farve og kaldes pyntegræskar. Courgettes og squash er græskar, der høstes, når frugten er 10-­25 cm lang. Sorterne hører oftest til de planter, der har en buskagtig vækst.

 

Græskar kræver megen næring og kan dyrkes på kompostbunker.

 

Græskar findes i et utal af former. Her vises frugten af et prydgræskar.

 

Vækstkrav: Græskar kræver et solrigt, varmt voksested i næringsrig jord. Vækstsæsonen er ret kort, da planter­ne ikke tåler kulde.

 

Pleje: Frøet sås i hus i begyndelsen af maj og udplantes i maj-juni efter af­hærdning. Afstanden for buskgræskar skal være 1 x 1 m og for rankende 1,5 x 1,5 m. Planterne vandes i tørre perioder, og når de første frugter viser sig, gives et ugentligt tilskud af gød­ning opløst i vand. De rankende græs­kar beskæres, når stænglerne er om­kring 90 cm lange.

 

Anvendelse: Når frugterne er ca. 10 cm lange, skæres de og anvendes hele, men de kan også skæres i ca. 25 cm's længde og anvendes da oftest ituskåret i madretter. Frugten er meget kalo­riefattig, men indeholder B- og C-­vitamin. Udvoksede frugter kan høstes om efteråret og syltes. Kernerne inde­holder 50% olie og er således meget næringsrige.

 

Sorter: Rankende: 'Kæmpemelon' har store, runde, gule frugter. 'Vegetable Marrow' har gule, aflange frugter, der anvendes til syltning. Buskgræskar: 'Hvid Busk' har lange, hvidgule frug­ter, der høstes umodne. 'Golden Zuc­chini' har guldgule frugter. 'Caserta' har grønne frugter med hvidlige stri­ber. Endelig findes en række former med frugter, der varierer stærkt i form og farve, de såkaldte prydgræskar (se denne artikel).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (13 stemmer)
Siden er blevet set 5.017 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her