Logo

Ingefær - Zingiber officinale

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Ingefær - Zingiber officinale

 

 

 

Ingefær er en staude, som stammer fra tropisk Østasien. Den findes ikke mere i vild tilstand, men har været dyrket i årtusinder; dyrkningen er nu udbredt til store dele af troperne og subtroper­ne. Det danske navn synes at være en forvanskning af en gammel græsk be­tegnelse, som igen stammer fra san­skrit og vidner om ingefærs alder som dyrket plante.

 

Frugtstand af ingefær (Zingiber officinalis).

 

Ingefær har en knoldformet rodstok, hvorfra der kommer 3-4 lodrette skud, som kan blive 100-150 cm høje. Der findes to slags skud. Den ene bærer blade op ad stænglen; bladene er lan­cetformede, 15-40 cm lange, tonerve­de og har lange bladskeder, som helt omslutter stænglen. Den anden type stængler har kun små, skælagtige bla­de, men bærer blomsterstanden oppe i toppen; blomsterstanden er et aks. Blomsterne er tretallige med bæger og krone; selve blomsten er gulgrøn med purpurfarvet læbe og fremme i juli. Akset udvikler sig til en tyk, kødet stand, som minder meget om en majs­kolbe; dette skyldes de omvendt tag­stillede dækblade. Farven er oftest rødlig.

 

Anvendelse: Ingefærs udbredelse skyl­des nogle skarpe, aromatiske stoffer, som findes i hele planten; det er dog som regel kun rodstokken, som anvendes. Når planten visner ned, graves rodstokken op og tørres. Ingefær bru­ges som krydderi i kager og drikke som ingefærøl. Tidligere brugtes den også til farvning af tøj, som skulle have en gulbrun farve. I middelalderen brugtes ingefær i folkemedicinen mod lever- og maveonder. Hos os anvendes planten nu kun som potteplante i varmhus og vinterhave samt i en varm vindues­karm.

 

Pleje: Ingefær formeres ved deling af rodstokkene; frøformering er udeluk­ket, da planten er steril. Rodstokkene sættes i februar-marts i en stor potte med næringsrig jord og stilles ved 20-25°C; skuddene kommer frem i løbet af 2-3 uger. Potterne må ikke tørre ud, før planterne begynder at visne ned. Om vinteren kan rodstokkene opbeva­res i fugtig tørvestrøelse, men man bør være opmærksom på risikoen for, at de angribes af råd. Temperaturen bør ligge på 10-12°C.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 3.521 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
369804-07-2015 13:13:54 inge nielsen
Kan blade og stængel af ingefær spises, eller er de giftige?

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!