Logo

Knoldselleri - Apium graveolens

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Knoldselleri - Apium graveolens

Knoldselleri eller rodselleri, som plan­ten også kaldes, er en gammel kultur­plante, som stammer fra en vild form, der er udbredt fra Nordafrika til Skan­dinavien. Det botaniske artsnavn gra­veolens betyder stærkt lugtende, og såvel rod som blade haren karakteri­stisk lugt og smag, der stammer fra indholdet af æteriske olier. Knoldselleri er toårig, men dyrkes som enårig. Bladene er store, mørkegrøn­ne, blanke og dobbelt fjersnitdelte med rude- eller kileformede afsnit. Dyrkede knoldselleri udvikler det før­ste år en tyk knold, der er en del af kimstænglen, stænglens basis og ro­dens øverste del. Knoldens øverste del er furet af blad-ar, mens den nederste del er tæt besat med kraftige siderød­der. Knolden er næringsrig; udvendig er farven sortbrun, indvendig hvidlig, og kødet er oftest fast, men kan dog ind mod midten blive let svampet og løst i vævet. Det 2. år blomstrer plan­ten med mange små hvide blomster, der er samlet i kortstilkede, sammen­satte skærme.

 

Knolden hos knoldselleri er dannet ved en fortykkelse af den øverste del af roden og den nederste del af stænglen.

 

Vækstkrav: Knoldselleri kræver en lang vækstsæson. Jorden bør være dyb­muldet, næringsrig og ikke for tør, med et reaktionstal mellem 7,0 og 7,5.

 

Pleje: Frøet sås i væksthus eller i formeringskasse i marts. Småplanterne prikles i kasser, afhærdes og udplantes i begyndelsen af maj. Planterne vandes godt inden udplantningen, og de må ikke stå dybere i jorden, end de stod i kasserne. Planteafstanden bør være 40 x 50 cm. Der vandes og holdes rent efter behov i løbet af sæsonen; inden frosten binder jorden om efter­året, tages knoldene op og lægges i kasser i sand i en kølig, men frostfri kælder.

 

Sorter: 'Alabaster' og 'Balder' har sto­re knolde med fin indvendig farve.

Andre varieteter: Blegselleri (Apium graveolens var. dulce), se artiklen Blegselleri.

 

Sygdomme: Selleri-bladpletsyge (Sep­toria apii) viser sig som små, skarpt afgrænsede, brunlige pletter og fore­bygges ved sprøjtning med et kobber­middel.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.673 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her