Logo

Havekarse - Lepidium sativum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Havekarse - Lepidium sativum

Karse er en enårig urt, der er vildtvok­sende i Den nære Orient. Planten indeholder skarptsmagende olier og anvendes i kimplantestadiet. Den ud­voksede plante bliver ca. 30 cm høj. Stængler og blade er noget blådugge­de, og blomsterne er ganske små og hvidlige.

 

Karse kendes af de fleste kun som kimplante; det er den, der spises. Den fuldt udvoksede plante bliver ca. 30 cm høj.

 

Vækstkrav: I kimplantestadiet stiller planten kun krav om vand og kan derfor dyrkes på et fugtigt, næringsfrit substrat som vat eller grodan. Er klar til spisebrug 4 dage efter såning. For stadig at have karse til brug bør man så to gange om ugen. Dyrkes karse på friland, kan den sås som mellemkultur og skal holdes konstant fugtig. Den er da tjenlig til høst 14 dage efter udså­ning.

 

Anvendelse: Som krydderurt udvikles havekarse i løbet af få dage fra frø til spiseligt »grønt drys«. Derimod er den trods navnet uden værdi som haveplante.

 

Som »grønt drys« kan man foruden kimplanter af havekarse også anvende brøndkarse (Nasturtium officinale), kokleare (Cochlearia officinalis), gul sennep (Sinapis alba) og vinterkarse (Barbarea vulgaris).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (26 stemmer)
Siden er blevet set 8.715 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her