Logo

Melon - Cucumis melo

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Melon - Cucumis melo

Melon er en gammel kulturplante, hvis oprindelse er uvis. Der findes vildfor­mer i Afrika og i Indien, hvor de man­ge kulturformer muligvis er opstået. Planten er enårig, nedliggende og har lange skud med store, nyre formede blade og ugrenede klatretråde. Side­grenene udvikles fra bladhjørnerne, og ved hvert blad sidder en slyngtråd. I bladhjørnerne udvikles ligeledes blom­sterne. Planterne er normalt sambo, og der findes både han-, hun- og tvekøn­nede blomster på samme plante. Hanblomsterne udvikles før hunblom­sterne; kronen er gul og åbent klokke­formet. Hunblomsten er oversædig og udvikler efter bestøvning en rund eller oval frugt med gulorange kød. Skallen er gul eller grøn og er dannet af korkvæv.

De dyrkede former inddeles i bl.a. honningmelon, kantalup, netmelon og sukkermelon; desuden findes der flere mellemformer. I Danmark dyrkes for­trinsvis netmelon.

 

Netmelonens frugter er ofte rillede og har et netagtigt mønster på overfladen.

 

Vækstkrav: I de varmere lande dyrkes meloner på friland; men i Danmark er sommeren for kort og kold, og planterne skal derfor dyrkes i væksthus eller i drivbænk for at udvikle frugter. Jord­temperaturen skal være mindst 16°C, og jorden bør være porøs og kan f.eks. bestå af en blanding af lige dele tørv, halm og jord. Under væksten tilføres gødning; især kalcium har en gavnlig virkning på udviklingen af planter og frugter.

 

Pleje: Frøene sås i marts-april i potter, der stilles ved mindst 25°C. Potterne fyldes kun halvt med jord, men efter udvikling af kimplanterne suppleres med jord indtil kimbladene. I maj-juni i en periode med varmt vejr udplantes de unge planter i bænk eller drivhus. Inden plantningen skal jorden være grundigt gennemvandet. Senere vandes moderat indtil frugtmodningen, hvor der igen vandes kraftigt. I driv­bænk beregnes 1-2 planter pr. vindue; i hus bindes planterne op til snore og plantes med afstanden 1,5 x 1,5 m. For at fremme befrugtningen af hun­blomsterne må man sørge for tilstede­værelse af bier og andre bestøverinsek­ter. Svigter de, må man foretage kun­stig bestøvning ved med en blød pensel at overføre støv fra hanblomsterne til hunblomsterne.

Der går 3 måneder fra udplantning til høst af den modne frugt.

 

Sorter: 'Aroma' er tidlig og har oran­gerødt kød; 'Sweet Heart' har små, hvidgrønne 'frugter med laksrød t kød, og 'Wests' er tidlig og velsmagende.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.331 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?







Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?



Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1201105-12-2017 18:32:06 Vibeke Poulsen
Desværre er sorten Wests ikke længere tilgængelig.
1162207-06-2017 11:09:46 Villy Andersen Vork
Super side.
207814-05-2013 07:30:37 haveABC
Det er selvfølgelig kun selve planten der skal bindes op, ikke frugten.
207914-05-2013 06:52:02 allan
Der står at i hus skal de bindes op men er frugten ikke for tung i forhold til stammen ?

Afstemning
Hvad har du i din have?







Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!