Logo

Melon - Cucumis melo

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Melon - Cucumis melo

Melon er en gammel kulturplante, hvis oprindelse er uvis. Der findes vildfor­mer i Afrika og i Indien, hvor de man­ge kulturformer muligvis er opstået. Planten er enårig, nedliggende og har lange skud med store, nyre formede blade og ugrenede klatretråde. Side­grenene udvikles fra bladhjørnerne, og ved hvert blad sidder en slyngtråd. I bladhjørnerne udvikles ligeledes blom­sterne. Planterne er normalt sambo, og der findes både han-, hun- og tvekøn­nede blomster på samme plante. Hanblomsterne udvikles før hunblom­sterne; kronen er gul og åbent klokke­formet. Hunblomsten er oversædig og udvikler efter bestøvning en rund eller oval frugt med gulorange kød. Skallen er gul eller grøn og er dannet af korkvæv.

De dyrkede former inddeles i bl.a. honningmelon, kantalup, netmelon og sukkermelon; desuden findes der flere mellemformer. I Danmark dyrkes for­trinsvis netmelon.

 

Netmelonens frugter er ofte rillede og har et netagtigt mønster på overfladen.

 

Vækstkrav: I de varmere lande dyrkes meloner på friland; men i Danmark er sommeren for kort og kold, og planterne skal derfor dyrkes i væksthus eller i drivbænk for at udvikle frugter. Jord­temperaturen skal være mindst 16°C, og jorden bør være porøs og kan f.eks. bestå af en blanding af lige dele tørv, halm og jord. Under væksten tilføres gødning; især kalcium har en gavnlig virkning på udviklingen af planter og frugter.

 

Pleje: Frøene sås i marts-april i potter, der stilles ved mindst 25°C. Potterne fyldes kun halvt med jord, men efter udvikling af kimplanterne suppleres med jord indtil kimbladene. I maj-juni i en periode med varmt vejr udplantes de unge planter i bænk eller drivhus. Inden plantningen skal jorden være grundigt gennemvandet. Senere vandes moderat indtil frugtmodningen, hvor der igen vandes kraftigt. I driv­bænk beregnes 1-2 planter pr. vindue; i hus bindes planterne op til snore og plantes med afstanden 1,5 x 1,5 m. For at fremme befrugtningen af hun­blomsterne må man sørge for tilstede­værelse af bier og andre bestøverinsek­ter. Svigter de, må man foretage kun­stig bestøvning ved med en blød pensel at overføre støv fra hanblomsterne til hunblomsterne.

Der går 3 måneder fra udplantning til høst af den modne frugt.

 

Sorter: 'Aroma' er tidlig og har oran­gerødt kød; 'Sweet Heart' har små, hvidgrønne 'frugter med laksrød t kød, og 'Wests' er tidlig og velsmagende.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (9 stemmer)
Siden er blevet set 5.832 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1201105-12-2017 18:32:06 Vibeke Poulsen
Desværre er sorten Wests ikke længere tilgængelig.
1162207-06-2017 11:09:46 Villy Andersen Vork
Super side.
207814-05-2013 07:30:37 haveABC
Det er selvfølgelig kun selve planten der skal bindes op, ikke frugten.
207914-05-2013 06:52:02 allan
Der står at i hus skal de bindes op men er frugten ikke for tung i forhold til stammen ?

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her