Logo

Merian - Majorana hortensis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Merian - Majorana hortensis

Det danske navn merian dækker over to forskellige slægter, den vildtvoksen­de Origanum vulgare og den dyrkede Majorana hortensis.

 

Almindelig merian (Origanum vulga­re) er en ca. 50 cm høj staude med en bred blomsterstand, der er støttet af purpurfarvede, spidse dækblade. Plan­ten er vildtvoksende i Asien og Europa og er ret almindelig her i landet. Den anvendes ikke som haveplante.

Havemerian (Majorana hortensis) bli­ver ca. 40 cm høj. Blomsterstanden er en top, sammensat af mange duske med taglagte, gråfiltede dækblade. Den er vildtvoksende i Middelhavslan­dene; herhjemme er den følsom over for frost.

 

Vækstkrav: Havemerian trives bedst på en varm, solrig plads i haven. Den er også velegnet til dyrkning i altankas­sen eller i potte i vindueskarmen.

 

Pleje: Planten formeres ved frø, der sås i potter i april eller direkte på voksestedet i maj. Frøet dækkes ikke, men trykkes let ned i jorden. Efter fremspiring udtyndes til ca. 20 cm's afstand.

 

Anvendelse: Havemerian anvendes som krydderi i kødretter; den kan tørres og fryses. Planterne skal høstes, inden knopperne bliver for store. Skudspidserne skæres af og opbevares, og i reglen kan dette gøres to gange i løbet af sommeren. Potteplanter hø­stes, når de er ca. 15 cm høje.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.709 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her