Logo

Prydgræskar - Cucurbita pepo

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Prydgræskar - Cucurbita pepo

Prydgræskar med ejendommeligt for­mede og farvede frugter er kulturfor­mer af det spiselige mandelgræskar. Frugterne kan være gule, hvide eller stribede i hvide og grønne farver. De kan være glatte eller besat med vorter. Størrelsen kan variere meget, og i form kan de ligne æble, pære, æg og løg.

 

Vækstkrav: Prydgræskar skal have en næringsrig, veldrænet, porøs og let fugtig jord, og de skal dyrkes i fuld sol.

 

Pleje: Prydgræskar kan gives en for­kultur indendørs, før de anbringes i haven. Frøene sås i jiffypotter eller små trækasser i sandblandet enheds­jord i en solvarm vindueskarm fra midten af marts. De udplantes i haven sidst i maj med en indbyrdes afstand af 1 m, så at planterne har mulighed for at brede sig til alle sider; de enkelte skud kan let blive 6-8 m lange. Plan­terne vil gerne have noget at klatre op ad, og man kan hjælpe dem på vej med ærteris, et espalier eller lade dem vokse op ad en pergola. Sommeren igennem skal de have rigelig væde og varme. Planten fryser bort ved den første nattefrost; inden da bør man have høstet de frugter, som man vil tørre og anvende til indendørs dekora­tion i vintertiden.

 

Andre arter: Flaskegræskar er en tropisk plante i samme familie som græskar. Dens botaniske navn er La­genaria vulgaris efter latin lagena = flaske. Dens frugter er store og sæl­somt formede, oftest som vaser, kruk­ker eller flasker, og i plantens hjem­land, tropisk Afrika, anvendes frugter­ne da også til flasker og krukker til opbevaring af mad og drikke. Her­hjemme dyrkes flaskegræskar som en kuriositet; men dyrkningen kræver stor omhu for at fremdrive smukke frugter.

 

Vækstkrav: Flaskegræskar stiller sam­me krav som melon, dvs. fugtig, varm og porøs jord, fuld sol og stærk varme.

 

Frugterne af prydgræskar har stærkt varierende former og farver; de kan tørres og anvendes som pynt hele vinteren.

 

Pleje: Flaskegræskar formeres ved frø, som før såningen lægges i blød i lunkent vand i 24 timer. De sås i stue eller drivhus i begyndelsen af maj og ud­plantes midt i juni på havens luneste sted, beskyttet mod blæst og træk og med fuld sol hele dagen. Det er en god ide at plante dem op ad et espalier på en mur eller et raftehegn og støtte rankernes klatren ved hyppige tilbin­dinger til espalieret. Sideskud afskæres ved 3. blad, for at hovedskuddene kan få mest mulig kraft: Kunstig bestøv­ning fremmer frugtudviklingen; han­blomster med veludviklet støv afklip­pes, og støvet gnides mod støvfanget i hunblomsterne. Blomsterne springer ud om aftenen; derfor bør bestøvnin­gen foregå om aftenen eller tidligt den følgende morgen.

Frugterne høstes ved overskæring af stilken 1 cm over frugten, og høsten må ske, inden den første nattefrost ødelægger planten. Frugterne hænges til tørre på et varmt sted, gerne med gennemtræk; det kan tage fra 3 til 6 måneder, før frugterne er helt tørre.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.030 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her