Logo

Sukkerroe - Beta vulgaris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sukkerroe - Beta vulgaris

Sukkerroe er nær beslægtet med foder­roe, bladbede og rødbede, men adskil­ler sig fra disse bl.a. ved rodknoldens form og et højere indhold af sukker. De dyrkede roer er sædvanligvis toåri­ge. Det første år efter fremspiring om foråret udvikles en pælerod med side­rødder og en roset af blade. I løbet af det første års sommer og efterår svulmer roen op og indeholder da et forråd af næring, som planten det 2. år forbruger til blomstring og frøsætning, hvorefter den dør. Roen består af kimstængel og kimrod. Den øvre del, kimstænglen, er glat, mens den nedre del udvikler siderødder i to længdefu­rer. Skæres roen over, finder man et system af ringe, der består af lednings­væv og parenkymvæv.

 

Sukkerroer var en vigtig landbrugsatgrøde, hvor fortidens trælsomme luge-, hakke- og gravearbejde helt er afløst af maskinkraft. Her er de nyoptagne roer på vej til sukkerfabrikken.

 

Forædling af sukkerroen begyndte i Frankrig i 1830. Siden har mange lande taget forædlingen op, hvilket har resul­teret i en stærk stigning af roens suk­ker- og tørstofindhold. Udbyttet af en sukkerroemark på 1 hektar kan blive op til 5800 kg sukker.

Se også artiklen Bede.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.796 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her