Logo

Cayennepeber - Capsicum frutescens 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Cayennepeber - Capsicum frutescens 2

Cayennepeber er hjemmehørende i Central- og Sydamerika og var i kultur, da spanierne kom dertil. Navnet stam­mer fra Øen Cayenne i Guyana. Cayennepeber danner en lav og noget stiv halvbusk med mørkegrønne, ofte noget kantede skud. Plantens ældre dele bliver brunlige. Bladene er mør­kegrønne, stilkede og lancetformede, glatte og ret bløde. Bladene kan sidde enkeltvis, modsat eller 3-4 i en krans. Blomsterne fremkommer enkeltvis el­ler nogle få sammen på skuddene og er kortstilkede. Kronen er hvidlig; men blålige eller violette blomster forekom­mer ofte. Blomsterne er 0,7-1,2 cm i diameter og syner ikke af meget. Frugten er et tørt bær. Formen kan variere noget, men er overvejende af­lang og tilspidset. Nogle frugter er ca. 1 cm tykke ved stilkenden og 4-5 cm lange, mens andre planter bærer frug­ter, som er meget slanke, 0,4 cm tykke og indtil 8 cm lange. Frugternes over­hud virker voksagtig; de er frisk grøn­ne som umodne og bliver stærkt røde, når de modner. Desuden findes der typer, hvis modne frugter er grønne, hvide eller gule. Frugterne kaldes ofte chili.

 

Cayennepeber (Capsicum frutescens) har smalle, aflange frugter, der er grønne, gule eller røde.

Cayennepeber foretrækker ret kraftig jord og et godt gødningsniveau med moderat vanding. Den trives bedst i fuld sol.

 

Peber i vindueskarmen:

I februar sås cayennepeber i sandblandet jord i kasser, der stilles på radiatoren. I marts prikles planterne i småpotter, i april plantes i større potter. De blomstrer i juni, og i august kan de første modne frugter høstes.

 

Formering: Cayennepeber formeres bedst ved frø, som sås tidligt om for­året på undervarme. Så snart planterne har fået det første karakterblad, bør de prikles i små potter og pottes om i større, efterhånden som de vokser til. Når planterne har dannet 3-5 blade, bør skudspidsen knibes, så der sikres en forgrening på et tidligt tidspunkt. Cayennepeber kan også formeres ved stiklinger eller aflæggere.·

 

Pleje: Cayennepeber kan ikke tåle frost og bør overvintres lyst, køligt og med ret sparsom vanding og ingen gødning. Når foråret kommer, er det bedst at give vand og gødning samtidig med, at planten skæres noget tilbage. På dette tidspunkt vil det være klogt at potte om i frisk jord.

 

Skadedyr og sygdomme: Cayennepe­ber kan angribes af bladlus, spindemi­der, rodål og gråskimmel, der behand­les med anerkendte midler. Anvendelse: Cayennepeber er ikke særlig betydelig som blomsterplante, men den kan have en vis dekorativ betydning p.gr. af frugterne. Cayenne­peber er især i de varme egne et skattet krydderi, og både de umodne grønne frugter og de modne røde anvendes. Frugterne indeholder en del meget skarpe stoffer, bI. a. alkaloidet capsi­cin, og bør omgås med en vis forsigtig­hed både ved rensningen og ved bru­gen. Frugterne skæres eller brækkes af, men man bør ikke bruge neglene til at knibe dem af med. Efter plukningen skæres stilken af sammen med en lille skive af frugten, der f1ækkes og renses for frø med kniv eller ske. Undgå at få saft i smårifter på fingrene eller under neglene, for den svier slemt. Gnid heller ikke læber, næse eller øjne med fingre, som lige har været i berøring med frugtsaften; det kan svie og svie længe. Sker uheldet, må der skylles efter med meget vand. De friske frug­ter kan hakkes og blandes i maden som et varmende og skarpt krydderi.

De modne frugter tørres og males. Tørringen bør foregå langsomt og ikke ved for stærk varme, da en del af de skarpe stoffer så vil forsvinde. De tørrede frugter forhandles under nav­net spansk peber. I malet stand for­handles de under navnet chili eller cayennepeber.

Cayennepeber er en af bestanddelene i karry. I troperne er det meget skattet, især i kølige perioder, hvor der blandes ekstra meget cayennepeber i gryderne med kød, fisk, ris, yams eller lignende, så maden får en rødlig farve. Maden giver »varme«, og »varmen« kan hol­de sig i flere timer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (36 stemmer)
Siden er blevet set 13.736 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
256929-12-2011 19:16:54 Tove Hanssen
Har et eksemplar i min vindueskarm og høster ca 20 frugter om ugen. De er ikke mere end ca 3-5 cm lange men de er ret "varme". Nogle bliver spist i maden og resten tørrer jeg, bare ved at lade dem ligge fremme i en træskål. Så kan de enten bruges hele eller stødes til pulver. Jeg er vild med den og skal helst ha en lille dosis hver dag :-)

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her