Logo

Cashewtræ - akajutræ - Anacardium occidentale

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Cashewtræ - akajutræ - Anacardium occidentale

 

Det botaniske navn Anacardium hen­tyder til den hjerteformede frugt (kar­dia = hjerte). Acaju eller caju er i Vestindien de indfødtes navn på frugtstilken.

Cashew eller akaju danner et stort træ med en bred krone. De stedsegrønne blade er læderagtige, ret store og kan i formen minde om egeblade. Blomstringen finder sted i begyndelsen af regntiden; blomsterne sidder i tætte klaser og er let gullige med lidt rødt. De enkelte blomster er små, og på afstand ser blomsterklaserne smudsig­gule ud.

Frugten er en bønneformet nød. Skal­len er meget hård og indeholder stof­fer, som på tungen føles brændende skarpe. Kernen er på størrelse med og af form som frøet af en jordnød og indeholder som jordnødderne megen olie. Kernerne ristes bedst med noget salt og spises som ristede jordnødder; de har en meget fin, mandelagtig smag. De ristede nødder fås af og til herhjemme. Nødderne kaldes også for »elefantlus«.

Ved modning svulmer stilken op og bliver nærmest pæreformet; den kan

blive ca. 8 cm lang og 5-6 cm bred. Stilken er meget saftig og velsmagende

både i frisk og konserveret stand, og Catasetum den forhandles af og til her i landet.

Man skal være meget forsigtig, når man spiser friske cashewstilke. Saften kan være svær at »holde styr« på, og pletter på tøjet er meget vanskelige at fjerne.

Træet kan dyrkes i varmhus hos os, men vil næppe kunne bringes i blomst.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (23 stemmer)
Siden er blevet set 10.842 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• 10 gode råd til tomater i drivhusetHvis tomatdyrkningen driller, er der en forklaring og hjælp til at undgå og at løse...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1245518-10-2018 20:57:08 Dennis
Hej Kan man dyrke cashhewtræ i Danmark med frugt på?
243011-07-2011 08:54:10 Erika
Jeg var i Thailand i april 2011. Der medbragte jeg en cashewnød inkl. skal. Den puttede jeg i en potte i stuen. Jeg har holdt jorden meget fugtig. Nu er den netop kommet op. Er ca. 5 cm høj. I Thailand er træet kæmpe stort på 5 år. Så er spændt på, hvornår jeg skal bygge til (op).
243117-04-2011 16:29:56 Jesper Feldager
Jeg spiste denne "frugt" med stor fornøjelse, i vestafrika i slutningen af 70érne, når vi ellers kunne få fat i den, i de kæmpe træer.
Siden har jeg ikke set den, eller vidst hvad den hedder. Indtil igår, hvor en ven fra El Salvador serverede den til desserten. Jubii! Så fik jeg både dén og cashewnøddens herkomst på plads. Er der nogen som har erfaring med dyrkning af træet i drivhus - kan det bringes til blomstring og bære frugt? Tidshorisont? Kan planten købes herhjemme?

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!