Moreller
Moreller kommer oprindelig fra Kina hvor de har vært dyrket
i over 4000 år. De dyrkes nu i Europa og vi har en vis produktion i Danmark
også. Moreller findes i en række forskellige varianter og i flere farver. Vi
har gule, gulrøde, mørkerøde eller næsten sorte. De deles derfor ind i to
hovedgrupper. Den ene er lyse moreller som har en noget større sten end den
mørke. Den anden er en mørk variant som har et noget fastere frugtkød. Moreller
har en god og sød smag og spises mest naturel.
Moreller har en sød og mild smag og spises naturel som frisk
frugt. Den kan tages med i frugtsalat eller serveres til dessert sammen med is.
Moreller kan også serveres til ost.
Ordet morel anvendes fejlagtigt om mange surkirsebær. Se
artiklen Kirsebær.
Kirsebær, blommer, moreller og mirabeller (stenfrugttræer)
tilhører den store kirsebærfamilie med slægtsnavnet "Prunus". Til
denne familie hører også abrikoser, mandler og fersken. Alle er lette at dyrke
i almindelige haver.
Moreller var, ifølge de folk som vil have dem, noget man
havde i deres barndom, men som det er umuligt at få nu. Og man kan lisså godt
spare sig at komme med forslag, for ligegyldigt om man anbefaler søde/sure
kirsebær, røde mirabeller eller lign. så er det bestemt ikke moreller.
I en bog over gamle plantenavne, stod der at moreller var
det samme som sødkirsebær.
Moreller er skønne og med lidt pleje er det nemt, at høste
flotte frugter.
Moreller og kirsebær, omtales ofte som ens.
Moreller og kirsebær omtales ofte som ens, men kirsebær er
egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper:
Sødkirsebær (som på Fyn kaldes moreller), og
Surkirsebær, som mest er velegnede til syltning og henkogning.
Der findes en type, som kaldes skyggemorel, men den hører
også til surkirsebær-typerne og anvendes kun til madlavning.
Kirsebærtræer har sværere ved, at hele i beskæringssåret.
Derfor er det vigtigt kun, at beskære i vækstperioden og allersenest lige efter
høst. Forsøg at holde træerne så åbne, at der kommer lys og luft ind i træerne.
Dette vil også gøre det meget nemmere, at plukke frugterne længere inde i
træet.
Selve beskæringen foretages dels som en udtynding, hvor
krydsende og tætsiddende grene fjernes, og dels som en tilbage skæring af de
lange årsskud.
Grene beskæres så vidt muligt over et sideskud, som kan
overtage længdevæksten det følgende år. Det er vigtigt at sikre, at sideskuddet
har en retning væk fra, andre grene i kronen.
Beskæring af stenfrugttræer, vil ofte resultere i en kraftig
genvækst med vandris - lange skud som ikke bærer frugt - som skal tyndes ud,
over de kommende år.
Hvis I selv vil nyde kirsebærerne, så læg et fuglenet over
træerne, så fuglene ikke spiser alle de lækre bær.
Gule kirsebær.
Mørkerøde "Stella" kirsebær.
Opal-blommen kan bestøve sig selv, og træet giver typisk en
stor blommehøst.
10 gode råd om kirsebær-, blomme-, morel- og mirabelletræer
1. Plant aldrig et nyt blommetræ på samme sted, hvor der
tidligere har stået et blommetræ. Plant i stedet et pære- eller æbletræ. Dette
gælder for alle frugttræer.
2. Jorden omkring frugttræerne skal altid være veldrænet, så
der ikke stå vand omkring træerne om vinteren.
3. Kommer der ingen frugt, skyldes det normalt, at
blomsterne på træet ikke er blevet bestøvet eller der har været en sen
nattefrost. Nattefrost i blomstringsperioden kan reducere udbyttet meget.
4. Nogle blomme- og kirsebærsorter kræver fremmedbestøvning,
dvs. at der skal være mindst to sorter, der kan bestøve hinanden, ellers vil
træerne ikke bære frugt. Læs om, hvilke frugttræer der kan bestøve hinanden i
diverse havebøger eller få vejledning på planteskolen.
5. Andre sorter blomme- og kirsebærtræer er selvbestøvende,
og kræver derfor ikke to træer for bestøvning.
6. Beskæring af stenfrugttræer skal altid ske lige efter,
frugterne er plukket - aldrig om vinteren. Det kan forhindre sygdommen
"gummiflod", som er harpikslignende væske på stammer og grene omkring
beskæringsstedet.
7. Gode sunde kirsebærsorter: Sødkirsebær (moreller):
"Early Rivers" er mørkerød og giver tidligt frugt. "Stella"
er et selvbestøvende mørkerødt bær, som giver frugt i slutningen af juli.
Surkirsebær: "Skyggemorel" er et surt bær, som er god til saft og
desserter.
8. Gode sunde blommesorter: "Opal" og
"Victoria" giver meget frugt og har selvbestøvning.
"Kirkes" er den bedste blomme, men har meget vanskelige
bestøvningsforhold. Kan podes på "Victoria" eller "Opal".
9. Gode sunde mirabellesorter: "Magda Jensen" er
en rød mirabelle og "First" har et gult bær. Mirabeller anvendes i
hegn eller hække.
10. Hvis der er mange blommer på grenene, skal træet
udtyndes. Som hovedregel skal der være en håndsbredde mellem de enkelte
frugter. Små blommer smager ikke lige så godt som store.
Søde kirsebær (gule, røde, sorte) hedder på tysk: kirschen.
Sure kirsebær hedder på tysk schatten-morellen. (nu må
Tyskland snart rette ind) (;-)
Det kan være lidt forvirrende, ikke mindst da den i haverne
mest plantede sort "skyggemorel", hverken er en morel eller særligt
skygge tålende, men er et surkirsebær! De to slags kirsebær er så forskellige,
at de nødvendigvis må omtales hver for sig.
Surkirsebær er som navnet siger syrlige og bruges til saft
og meget andet, herunder til vin. Morellerne er de lækre, søde spisekirsebær.