Logo

Januar i haven

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Januar i haven

 

Selvom sneen ligger i haven, og frosten er slem, så kan du godt starte med at gøre klar til forårssæsonen i din have. Vi giver dig her gode råd til, hvad du kan gøre i din have i januar.

Trods sne og frost kan du være heldig at se Erantis og Vintergækker i haver i januar.

 

Oversigt for januar (klik på det du ønsker)

Træer og buske

Oprindelse og ordsprog

Blomsterhaven

Græsplænen

Frugthaven

Køkkenhaven

Drivhuset

Altanen

Ekstra

 

Træer og buske

Brug vintermåneden på at tynde ud i løvfældende buske. Beskær ikke i hård frost, da visse sorter kan springe som glas i beskæringssåret. Vent, til det tør lidt.

Mange mener, at det er en god ide at fælde træer i vinterperioden, fordi det er mere overskueligt uden alle bladene, hvilke grene der skal skæres af. Desuden er vandindholdet i træet lavt, hvilket giver en bedre brændbarhed, selvom træet som hovedregel altid skal ligge et år, før det kan bruges i brændeovnen. Jorden tager desuden mindre skade af fældningen, da den er frossen, og jordstrukturen bevares. Pas på ikke at nedtrampe vækst eller græsplæner under sneen.

 

Du kan forsøge dig med at beskære birketræer og ahorntræer først i januar, da de har tidlig saftstigning og derfor vil bløde en del ved en senere beskæring og dermed miste saft og energi. Valnød har saftstigning allerede fra december. Det er forskelligt, hvad haveeksperter anbefaler – nogle tilråder beskæring i juli-september, da risikoen for råd og svamp er mindre her.

 

Inden stamme og grene saves til brænde, kan du overveje, om træet kan bruges til andre formål - dekoration, som siddeskamler om bålstedet o.a.

Klip også gerne kraftige hække, fx af tjørn, i facon.

 

Oprindelse og ordsprog

Navnets oprindelse:

Januar er opkaldt efter den romerske gud, Janus, der har to ansigter, der kigger hver sin vej - et ansigt der kigger tilbage på det forgangne år og et, der kigger frem på det kommende år.

 

Gamle ordsprog:

"En våd januar - en våd vår"

"Hvis græsset gror i januar - bliver sommer-engen bar"

"Januar fryser gryden på ilden"

 

Blomsterhaven

Dæk udsatte planter i haven med grangrene, der beskytter mod frost.

Afblomstrede løg af hyacinter, tulipaner og amaryllis kan du med fordel genbruge i haven, når vejret er bedre.

Tag udsatte blomsterløg (tulipaner, hyacinter etc.) ind fra drivhuset og væk fra frosten. Opbevar løgene køligt, fx i dit bryggers eller udestue, indtil de skal plantes ud til foråret.

Er vinteren mild, blomstrer erantis og vintergækker allerede nu.

 

Græsplænen

Hold øje med, om din plæne har ikke-plane områder, hvor vand samler sig. Det skyldes ofte, at din jord er for sumpet eller for leret – og at grundvandsstanden er for høj.

Når vejret bliver bedre, bør du lave drænhuller i plænen, eksempelvis med en greb.

 

Frugthaven

Beskær dine frugtbuske, inden saftstigningen begynder i marts. Især de gamle grene, der har sort bark, bør beskæres helt nede ved jorden, så du kan få et bedre og mere ensartet udbytte.

Rådne æbler, pærer eller blommer, der nu hænger indfrosne på frugttræet, skal du fjerne. Især hvis de i efteråret rådnede hurtigt og fik hvide cirkler på det rådne område - det er nemlig tegn på svampen gul monilia. Du skal fjerne de rådne frugter, så nye skud kan komme til. Pas på ikke at knække grene af.

Klip ledningstykke skud af de frugttræer, du vil pode, og opbevar dem koldt og fugtigt. Husk at sætte skilte med type på grenene.

 

Køkkenhaven

Jordstykket ligger brak hen, medmindre du har plantet en grøn afgrøde.

Har du ladet grønkål og rosenkål stå, kan du stadig høste dem, blot du sørger for at tø dem langsomt op. Det samme gælder vinterporrer.

Pastinak og jordskok er også vinterhårdføre. Er det tøvejr en periode, så tag et lille lager ind, da det er umuligt, når jorden fryser.

 

Grønsager, du opbevarer i kælderen, kan have det for tørt på grund af husets centralvarme, så placer en spand med vand i rummet, som kan fordampe og opretholde en vis luftfugtighed.

Så snart frosten forsvinder, bør du få æbler, rodfrugter og lignende ud i koldere omgivelser, så holdbarheden ikke mindskes mere end højst nødvendigt.

Sorter rådne æbler fra og server dem for fuglene.

Kartofler, som har været udsat for lave temperaturer, får ofte en sødlig smag. Kan du ikke leve med smagen, så brug dem som læggekartofler.

 

Drivhuset

Selvom det er smukt, så husk at fjerne sne og tøsne fra drivhusets glastag, da vægten kan få glasset til at give efter og revne.

Er frosten stadig hård, så overdæk drivhuset med fiberdug. Det kan redde en del af de knap så hårdføre planter. Brug evt. juletræets grene til at beskytte sarte planter mod frost.

Skær grene af træer, fx forsythia, og brug dem som dekoration i en stor vase i stuen.

Hvis vejret er mildt, kan jordbærplanter fra efteråret flyttes ind i drivhuset i potter. Du kan også vente til juli og så plante dem direkte i drivhusjorden.

Det er sidste chance for at beskære vindruen, da den vil bløde meget ved senere beskæring.

 

Altanen

Dekorer altankassen med fyrregrene - eller med juletræets grene.

Ved hård frost bør du tage potter og krukker indenfor.

 

Ekstra

Se også Haven i januar

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (10 stemmer)
Siden er blevet set 3.542 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1308409-01-2021 15:57:07 Leif Sørensen
Jeg vil gerne tromle min græsplæne!, for blot at gøre den helt jævn! Bor på lettere jord i Vestjylland. Jeg tror det bedste tidspunkt er mens jorden r blød af fugt. Jeg klipper med el-klipper, og den kører lidt ujævnt, da den ikke er så tung.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her