Logo

Marts i haven

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Marts i haven 


Marts er måneden, hvor der er dejligt - eller frygteligt - meget at gøre i haven. Der skal pottes og prikles, sås og plantes ud. Så se at komme i gang. Vi giver dig her et overblik over, hvad du kan kaste dig over af arbejdsopgaver i haven i marts.

Iris kan både være gule og blå og er altid - uanset farve - en fryd for øjet. Plant dem i marts, og de blomstrer i september og vice versa.

 

Oversigt for marts  (klik på det du ønsker)

Træer og buske

Oprindelse og ordsprog

Blomsterhaven

Græsplænen

Frugthaven

Køkkenhaven

Drivhuset

Altanen

Ekstra

 

Træer og buske

Det er for sent at beskære træer, da saften er løbet til, og træerne skal til at skyde.

Efterårsbrombær og hindbær kan du med fordel beskære nu, inden de bruger energi på at sætte nye skud.

Sæt fuglekasser op i begyndelsen af måneden, hvis fuglene skal have glæde af dem til første kuld unger. Stæren ankommer sidst i marts, først i april. Sørg for, at fuglehuset hænger virkelig godt fast, så det ikke dratter ned med unger i.

 

Fuglekasser er desuden den rene hjælp til selvhjælp, da et musvit- eller blåmejsepar på en sommer kan samle op til 40 kilo larver, som så ikke går i dine grønsager.

Marts måned er også tiden, hvor det er oplagt at pode dine træer – altså teknikken, der muliggør, at en gren fra eksempelvis din farmors æbletræ kan gro fast på dit eget pæretræ.

 

Marts måned er allersidste udkald for at slanke hækken, da saftstigningen så småt er gået i gang.

Vand kun, hvis noget er nyplantet – jorden er rigelig mættet af vand.

Gå til toppen

 

Oprindelse og ordsprog

Navnets oprindelse

Marts måned kaldte romerne for Martius efter krigsguden Mars, som var far til Roms grundlægger Romulus. Anglesakserne kaldte marts for ’lydelige’ eller ’storm-måneden’. I både den romerske og den engelske kirkes kalender er marts den første måned.

 

Gamle ordsprog

”Tågedage i marts giver frostdage i maj”

"Marts vil søge dig, april vil prøve dig, maj vil sige, om du skal leve eller dø”

”Marts få skam, kommer som en løve, går ud som et lam”

Gå til toppen

 

Blomsterhaven

Løgvækster som krokus dominerer, men snepryd og narcisser, skilla og andre løgvækster er på vej.  Grav en lille jordklump med blomster op, og plant den i en potte, så den kan pynte i stuen. Grav klumpen ned igen efter afblomstring.

Beskyt eventuelt blomstrende buske som rododendron mod solens skrappe stråler – de kan nemlig ikke optage vand, hvis jorden stadig er frossen, og derfor kan de ikke ’væbne’ sig mod solen.

Gå til toppen

 

Græsplænen

Det er stadig en god ide ikke at færdes for meget på græsplænen, da den endnu ikke har sat sig efter vinterens våde sjap.

Forsøg alligevel forsigtigt at rive små grene og kviste sammen efter vinteren.

Når den føles fast, kan du med fordel rive den med en løv- eller gummirive, så du får ilt til græsrødderne. Det hjælper både på angreb af sneskimmel og får spredt regnormeekskrementer.

Gå til toppen

 

Frugthaven

Gød ikke frugttræer og frugtbuske endnu, da du risikerer, at det udvaskes af årstidens regn. Vent til maj eller juni, hvor træerne er i vækst.

Vil du plante nye frugttræer eller frugtbuske, så er marts en fordelagtig måned at gøre det i. Jo tidligere på året ny vækst plantes, jo sikrere er du på et godt frugtresultat.

Gå til toppen

 

Køkkenhaven

Forberedelserne kan for alvor begynde i køkkenhaven, hvor du i første omgang bør slå jordknolde i stykker og fjerne store sten. Jorden må ikke være for kold og våd, når du går i gang. Jorden er klar, når den krummer fint imellem fingrene.

 

Du bør allerede i starten af måneden lægge kartofler, der er en af de såkaldt tidlige sorter, til spiring, så du kan plante/lægge dem ud sidst på måneden eller i starten af april.

At lægge kartofler til spiring betyder at lægge dem lyst, men stadig køligere end stuetemperatur. Det gør intet, at de bliver grønne - det gør dem blot mere modstandsdygtige, når de kommer i jorden. Spred dem ud, så alle får lys, ellers bliver spirerne lange og ranglede og brækker let af, når de lægges i jorden.

 

Midt i måneden kan du lægge ’middeltidlige’ kartofler til forspiring.

Indtil du kan plante/lægge kartoflerne ud, kan du klargøre et stykke jord til kartoflerne ved at overdække det med klar plastik og derved forvarme jorden.

 

Vælg desuden en tidlig sort til formålet, fx Sofia, Hamlet, Hela, Revelino, Marabel eller Primula. Gør et overdækket jordstykke klar. Lav fx en gennemsigtig plastiktunnel, der er mindst 50 cm bred. Brug enten bambuspinde, elektrikerrør eller stivere overtrukket med klar plast.

 

Allerede nu kan du så persille, skorzonerrod og hestebønner samt sætte jordskokker og sætteløg.

Sidst på måneden, eller først i april, bør du gøde jorden, så den er klar til forårets såninger.

Desuden er det i marts ved at være sidst chance for at sætte hvidløg i køkkenhaven – og det kan du kun, hvis du i februar var forudseende nok til at sætte dem til spiring.

Gå til toppen

 

Drivhuset

Du kan så småt begynde at plante de første sommerplanter og grønsager som salat, radise, tidlig blomkål, spidskål, dild og kørvel.

Midt i måneden kan du med fordel så tomat og aubergine i spirekasser, der er 20-25 grader varme, eller sæt dem i et sydvendt vindue.

 

Sæt flere kartofler til forspiring, så du har til senere på sæsonen.

Dæk alle nye såninger til med folie om natten for at holde på varmen.

Overvintrende blomster, såsom fuchsiaer, margeritter og pelargonier, bør du plante om og give frisk jord.

 

Marts måned har ofte frost om natten og stærk sol om dagen. Hold derfor øje med, om du skal dække af med termotæppe om natten eller lufte ud om dagen. Jo lavere udsving mellem dag- og nattetemperaturer, jo bedre.

Tomater, som du planlægger at plante ud, skal du først så sidst i marts, da de først skal plantes ud i maj eller juni.

Har du planer om at købe eller bygge et nyt drivhus, er det på høje tid at komme i gang.

Evt. kan du varme dit drivhus op med varmekabler, da det er varme og ikke lys, de nye spiringer trænger til. Men. I disse CO2-tider bør du måske overveje alternativer.

Gå til toppen

 

Altanen

Køb krokus og iris i potter og plant dem ud i dine altankasser.

Indkøb allerede nu de frø, du vil så til sommer, da nogle af dem skal have tid til at spire indendørs.

 

Ekstra

Se også Haven i marts


Gå til toppen

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (13 stemmer)
Siden er blevet set 3.299 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her