Logo

September i haven

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

September i haven 


I september er der nok at gøre i haven. Dels venter en større vinterklargøring forude, dels er der masser af frugt og grønt, der skal høstes netop nu og forarbejdes. Vi giver dig her en masse gode råd til, hvad du kan kaste dig over hvor.

 

Græskar og squash skal høstes i denne tid. Græskar bør man den sidste tid lægge på en flise, så de ikke ligger direkte på jord eller græs – og de skal plukkes, inden frosten kommer. Læg dem herefter i stuen en uge ved ca. 20 grader og herefter køligt i dit bryggers – så kan græskarret sagtens holde sig til Halloween.

 

Oversigt for  (klik på det du ønsker)

Træer og buske

Oprindelse og ordsprog

Blomsterhaven

Græsplænen

Frugthaven

Køkkenhaven

Drivhuset

Altanen

Ekstra

 

Træer og buske

Buske og træer kan både plantes og flyttes hele måneden. Vær dog forsigtig, når du rokerer rundt på de stedsegrønne.

Vil du plante frugttræer, så er det vigtigt, at du sikrer dig, at der er en sort i nabolaget, der kan være bestøversort på netop det træ, du vælger.

 

Sørg for at få tyndet ud i stedsegrønne træer og buske – beskær i den form, du ønsker.

I efteråret bliver næste års rododendronknopper dannet, og for at de kan blive ved med at udvikle sig, så har de brug for meget vand allerede nu. Ellers falder de bare af til foråret.

Gå til toppen

 

Oprindelse og ordsprog

Navnets oprindelse

September var den syvende måned i den romerske kalender, og ’septem’ betyder syv. Angelsakserne kaldte den for ’gerst-monath’ – ’byg-måned’.

 

Gamle ordsprog

”Smukt vejr den første september, smukt den hele måned”

”September blæser milde vinde, til frugterne er inde”

”Plant træer på Mikkelsdag (den 29. red.) og byd dem at vokse; Plant træer ved Kyndelmisse og bed dem at vokse”

Gå til toppen

 

Blomsterhaven

September er perfekt at plante stauder i, hvis du kan finde ledig plads i bedet.

Grav alle de blomsterløg ned, som du magter – til foråret vil du blive mødt af et blomsterhav, der vil være alle anstrengelser værd.

Vil du forsøge dig med et alpint bed, så er det også nu, du skal i gang.

Høst frø af sommerens smukkeste blomster på en tør dag.

Gå til toppen

 

Græsplænen

Klip plænen jævnt og tæt.

Trænger plænen til en opfrisker, kan du med fordel så nye græsfrø.

Vil du helt erstatte plænen, er september også en perfekt måned for at få lagt rullegræs.

Har du behov for at få taget en jordbundsanalyse, så er september også måneden.

Stik kanterne af, så de står skarpe og lige til havens kommende sæsonforfald.

Er du heldig, vokser der smukke svampe op af din plæne. Lær dine børn, at de ikke må ødelægge, men gerne beundre dem. Husk at tjekke, om de er spiselige – lån en bog på biblioteket.

Gå til toppen

 

Frugthaven

Når de sidste hindbær er plukket, skal du klippe de skud, der har givet bær, af helt nede ved jorden. Så undgår du, at gråskimmel og andre svampesygdomme æder angriber dine nye skud.

Æbletræerne bugner, og de fleste sorter er klar til at blive plukket nu. Et let ryk i æblet skal få frugtens stilk til at slippe træet. Pærer skal snos en omgang, så stilken løsner sig fra grenen, uden at grenen knækker. Med andre ord: frugterne er modne, når der ikke skal lægges kræfter i at plukke dem.

 

Det er nu ikke alle æbler, der er modne i september. En del af de mest brugte havesorter – fx Filippa og Ingrid Marie – skal først plukkes i begyndelsen af oktober.

Sylt æbler og pærer i søde lager, og imponer dine gæster senere på året. Har du figner på træerne, kan du med fordel sylte dem med kanel, laurbær, chili og stjerneanis.

Brug den nedfaldne frugt til noget, før stødmærkerne begynder at rådne.

Æbler og blommer kan du skære i skiver og tørre, så du har sundt slik til vintermånederne.

Saml nedfaldne nødder op – prøv at smage de friske nødder.

Gå til toppen

 

Køkkenhaven

Nyd squash, grønne bønner og lækre borlottobønner fra køkkenhaven, og tag så småt for dig af efterårets grønsager - rodfrugter, kål, fennikel, græskar, porre og masser af bladgrønsager som store spinatblade. Gulerødder og rødbeder smager bedst, hvis de ikke er for store.

Selleri og persillerod vokser mere hen over efteråret, hvis sommeren har været tør. Høst de frostsarte grønsager, inden den første frost sætter ind – det kan risikere at ske allerede sidst i september.

 

Persillerødder kan overvintre i jorden, men skal tildækkes. De er langt mere sarte end pastinak og gulerod, som du bare kan lade blive i jorden.

Andre rodfrugter som rødbeder og selleri skal derimod høstes, inden der kommer hård frost (de kan dog godt klare lidt rim i nogle nætter).

Plant den bare jord til med grøngødning eller spinat. Du kan jo gro og fryse alt den spinat, du vil, og så nyde den til vinter.

 

Noter i en havedagbog – hvilke sorter lykkedes godt denne sommer, og hvilke kræver øvelse?

Gå på jagt efter snegleæg – lav en aftale med dine naboer om, at I hver især kigger efter sprækker i jorden med klynger af hvide æg. Måske er de allerede klækket og er blevet til minisnegle.

Høst frø af sommerens lækreste grønsager på en tør dag.

 

Gå dine bede efter for ukrudt – især den flerårige er bedst at fjerne om efteråret. Når du kun at rydde halvdelen af bedet, så grav en rende til det ukrudtsplagede stykke på 20 centimeter – det kan holde skvalderkålen i ave, indtil du igen har tid til at luge.

 

Små chilier kan du tørre, komme på glas og senere blende til chilipulver. Friske chilier kan du både marinere og fryse ned friske, så du har til senere på året.

Såede du et nyt hold bønner midt i juli, kan du her i september stadig høste friske bønner.

Hold øje med råd og orme i høstede grønsager – det handler om at gribe hurtigt ind og fjerne angrebne frugter eller kålblade.

Gå til toppen

 

Drivhuset

Væksten synger så småt på sidste vers, men du kan stadig nyde tomater, agurker, chili og peberfrugter. Blend friske chilier med en smule æbleeddike, sukker, salt og olie, og du har en lækker pasta til kød og grønt.

Pas på gråskimmel, som mange planter formodentlig er angrebet af – hæng tomatplante-stammerne op et frostfrit sted og fjern bladene på planterne. De sidste frugter har bedst af at modnes på stammen, da det giver bedre smag.

 

Læg tulipanløg og andre blomsterløg til spiring et tørt sted i drivhuset.

Bladgrønsager kan du med fordel så midt i september.

Lug ud i vinen i drivhusets loft, så solen kan skinne frit på druerne.

Er drivhuset tomt, så vask det ned med brun sæbe. Det tager både belægninger af alger og fjerner overvintrende æg, larver og snegle. Kom godt ind i alle revner og hjørner, men undgå, at alt for meget lander i jorden. Skyl efter med regnvand – det sætter ikke kalkspor på ruderne.

Gå til toppen

 

Altanen

Pas på blomsterne ved at nippe syge blade væk og vande krukker og potter rigeligt – der er stadig mange knopper på sommerblomsterne.

Erstat så småt sommerblomsterne med buske og lidt grovere planter.

Læg løg i potter og kasser.

 

Ekstra

Se også Haven i september


Gå til toppen

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.152 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her