Logo

Hare

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hare

Haren hører det åbne land til, og det er i Danmark stort set ensbetydende med landbrugsområderne. Skov-indret hol­der den sig normalt fra; men den kan glimrende, især ved vintertid, søge ind til parker, parcelhusområder, frugt­plantager og landhaver for at stille sin sult på dyrkede planter. Oftest går det ud over landbrugsafgrøder, hvor ved sommertid korn, roer, gulerødder og kål især må holde for, mens det om vinteren er nyplantede træer i skov­kanten og i frugtplantager, det går ud over. Størst skade, set fra haveejernes synspunkt, gør haren dog ikke som kåltyv i nyttehaven, men som barkgna­ver; ikke mindst frugtbuskenes og æb­letræernes bark sætter den pris på i frost- og sneperioder, og den kan der­ved være et ubehageligt bekendtskab for folk, hvis have grænser op til åben landbrugsjord.

Dens gnaver kraftigt og ligger altid i det vandrette plan. Det har et karakteristisk, firsporet udseende, der skyl­des, at overmundens to store, brede fortænder fortil har en dyb fure. Vil man beskytte sine frugttræer mod ha­rens barkgnav om vinteren, må man hegne om dem eller indsmøre stam­men med hjortetakolie eller Diana Skovtjære. Stammerne på unge træer kan ombindes med avispapir og kyllin­genet.

 

Stammer og grene på æbletræer kan ofte afbarkes fuldstændig af harer om vinteren.

I reglen er skaden dog kun beskeden: i de 2½ måned fra 1. oktober til midt i december skydes der hvert år godt 300.000 harer i Danmark alene. Uden jægerne ville haren være et helt andet og langt større problem ved vintertid i

såvel frugtplantage som have.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 4.633 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
368327-06-2015 09:04:42 Birgit
Spiser haren også jorbærplanter på mange af mine jordbærplanter er bladene blevet spist

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?