Logo

Myg - Nematocera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Myg - Nematocera

Myg er insekter med et par vinger og benløse larver. Foruden den bedst kendte familie, stikmyggene (tegning), træffes i haven også stankelben, galmyg og dan­semyg.

Stikmyggene er knyttet til områder i nærheden af søer og moser, idet både larver og pupper lever i vand. Her kan stikmyggene være plagsomme i høj­sommeren. På dette tidspunkt suger hunnerne blod for at skaffe sig næring til ægudviklingen. Æggene bliver lagt i stillestående vand eller på steder, der står under vand fra om efteråret til hen på forsommeren. Larverne kommer først ud af æggene om foråret og gennemløber hurtigt larve- og puppe­stadierne, således at den voksne myg allerede efter 1-8 uger er færdigudvik­let. De almindelige myggemidler inde­holder en blanding af stoffer, som »fjerner« de dufte, der tiltrækker myg­gene. Derfor skal huden være fuld­stændig dækket for at opnå den ønske­de virkning. Midlernes virkning kan på tøj holde sig i flere uger, mens den på huden kun varer 6-8 timer.

 

Stankelben

I modsætning til stikmyg­gene er stankelben faste beboere i haven, især i græsplæner. De voksne stankelben, som ikke kan stikke, læg­ger sidst på sommeren æg i plænen, og de tykke, brune larver gnaver i løbet af efteråret og det følgende forår i græs­rødderne. Selvom skaden sjældent bliver af betydning, bør man i haver, hvor der findes mange stankelben, ved nyanlæg af plæner bruge ekstra udsæd og være særlig omhyggelig med plejen.

 

Galmyg

Af de mange arter galmyg, der findes her i landet og hvis galler findes på en række løv- og nåletræer, er pæregalmyggen en af de få skadeli­ge. Æggene placeres i blomsterknop­perne af pære, og de hvide larvers tilstedeværelse i den unge frugt viser sig ved, at den svulmer op og ved gennemskæring viser sig at være delvis hul. Afplukning og ødelæggelse af de angrebne frugter kan nedsætte risikoen for angreb det følgende år. Galmyggelarver fremkalder de mis­dannede skudspidser på tjørn, popu­lært kaldt »tjørneroser«.

 

 

Dansemyg

eller vintermyg, som hyppigt forveksles med stikmyg, stikker ikke. De ses ofte på stille sommeraftener i enorme sværme.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 6.079 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her