Logo

Myrer - Formicidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Myrer - Formicidae

De vingeløse arbejdermyrer i færd med at flytte myrepupperne i myretuen.

Myrerne hører sammen med bier og hvepse til de årevingede insekter. Alle vore ca. 40 danske myrearter lever som sociale i store samfund, bestående af dronninger, hanner og de såkaldte ar­bejdere, som er vingeløse, sterile hunner.

Ved siden af frø, sommerfuglelarver og andre smådyr er bladluse-ekskre­menter, honningdug, myrernes vigtig­ste føde. Den sukkerholdige honning­dug hentes i bladluskolonier i nærhe­den af tuen eller »malkes« af bladlus, der holdes som husdyr i myresamfun­det.

 

Myrer kan tumle genstande, der er tungere end dyrene selv.

 

På varme, stille dage i juli og august træffes »vingemyrer« i kæmpesværme. Sværmningen sættes i gang af vejret, og de vingede hunner og hanner fra mange tuer parrer sig i luften, ofte til stor glæde for insektædende fugle. Hannerne dør hurtigt herefter, mens de hunner, der har overlevet sværm­ningen, overvintrer og først lægger æg det følgende forår. Vor almindeligste art i haven er den lille sorte havemyre (Lasius niger), hvis tuer ofte findes under fliser og kantsten og som til tider viser sig indendørs. I haven kan de med deres gange underminere planter, som derved kommer til at stå løst. Hvis ødelæggelserne antager et for stort omfang, kan man ødelægge selve my­reboet ved gennemvanding med ko­gende vand eller ren petroleum. Und­gå at beskadige rødderne på planterne i nærheden. Der findes forskellige my­repulvere i handelen; de indeholder lindan og kan have nogen virkning.

 

Skovmyrerne bygger meterhøje tuer af grannåle.

De røde skovmyrer, som i skove og plantager bygger store tuer af grannå­le, er rovdyr, som lever af insekter, insektlarver og små dyreådsler; de er udprægede nyttedyr, der er fredet bl.a. i Tyskland.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (12 stemmer)
Siden er blevet set 2.563 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her