Logo

Parasitter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Parasitter

Foto: Snyltehvepselarverne borer sig ud gennem sommerfuglelarvens nu tømte hud.

 

Et par timer senere har de forpuppet sig på larvehuden.

 

Parasitter er dyr eller planter, der snylter på andre levende organismer, der da kaldes deres værter. Inden for Planteriget findes særlig mange snyl­tende organismer blandt svampene og bakterierne, mens man kun træffer få

parasitter blandt de højere planter; eksempler er gyvelkvæler og skælrod. Begge disse planter mangler grønkorn og kan ikke opretholde livet ved foto­syntese, men klarer sig ved at snylte på rødderne af forskellige grønne planter. Blandt dyrene findes parasitter især blandt insekterne, af hvilke et meget stort antal lever som snyltere på eller i andre dyr. Meget ofte er parasitten knyttet til en enkelt vært og er da nøje tilpasset til netop denne arts livsforløb. I havebruget er det især parasitterne hos havens skadedyr, der er af interes­se. Alle skadedyrenes udviklingssta­dier kan blive angrebet af snyltere. De små snyltehvepse, som sammen med snyltefluerne er de vigtigste parasitter, lægger æg i forskellige sommerfuglear­ters æg, så at æggene aldrig kommer til udvikling. Visse af snyltefluerne placerer deres æg således, at bladædende sommerfuglelarver æder dem. Æggene klækkes derefter til larver inde i værts­larven, som efterhånden bliver ædt op indefra. Oftest dør værtslarven først, når de snyltende larver er fuldt udvik­lede og ikke har brug for den længere. En række parasitter udnytter værtens tomme puppehylster som beskyttelse om vinteren.

Parasitter kan have stor betydning for antallet af skadedyr i haven; således gør nogle arter af snyltehvepse det af med store mængder kålorme, mens andre tager sig af bladlusene. Tilsva­rende bliver de fleste andre skadedyr parasiteret i større eller mindre grad. Derfor bør kemisk insektbekæmpelse, som jo også rammer de nyttige parasit­ter, så vidt muligt undgås. Se også afsnit 4 i artiklen Bekæmpelsesmidler.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.951 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!