Logo

Salamandre - Triturus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Salamandre - Triturus

Lille vandsalamander udenfor yngletiden.

Af Danmarks tre salamanderarter er kun de to videre udbredt, og kun den lille salamander er stadig forholdsvis almindelig. Salamandrene hører til de dyr, der har lidt hårdt under dræning, opfyldning af vandhuller og den stigen­de vandforurening. De er nu fredet. Har man en fladvandet havedam eller et bassin, der bundfryser eller tømmes om vinteren, men om foråret og sommeren fungerer som myggeudklæk­ningsanstalt, kan man udnytte sala­mandrenes særegne levevis. De søger ud i vandet i april, parrer sig, lægger æg og forlader atter vandet ud på sommeren for at leve på fugtige steder på landjorden, under sten, trærødder o.lign., hvor de forbliver til følgende års parringssæson. De er følgelig gan­ske uafhængige af, om bassinet bund­fryser eller tømmes om vinteren, hvad f.eks. guldfisk ikke er, og de æder masser af myggelarver i disses højsæ­son.

At man ikke ser ret meget til de nydelige smådyr hverken til lands eller til vands, opvejes af deres nyttevirk­ning og bevidstheden om, at man har skaffet en forsvindende og fredet dyre­art fornyet mulighed for at overleve. Blot man sætter nogle par ud i bassinet og sørger for, at der er egnede gemme­steder i umiddelbar nærhed, gavner man både salamandrene og sig selv.

 

Lille vandsalamander, Triturus vulgaris

Udseende:
En voksen Lille Vandsalamander måler typisk 6-7 cm fra snude til halespids. Den kan dog blive lidt større. Når salamanderen træffes uden for yngletiden - ofte et godt stykke fra vandhullet - er den beskeden brunlig i farven (foto herover). Den kan næsten minde om et firben, men huden er fløjlsagtig og den har ikke skæl som firbenet. Om foråret ændrer salaman-deren udseende. Hunnen er fortsat gråbrun i farven, men hannen bliver mere kontrastrig og udvikler en høj bølget rygkam helt ud til halespidsen.


Lille vandsalamander, han i yngledragt. Bemærk den brede hale.


Levevis:
Salamanderen overvintrer på land gravet ned i jordbunden eller under sten og træstammer og lignende. Om foråret søger salamanderen mod vandhullet, hvor parringen og æglægningen foregår. Salamanderens larver lever lige som haletudser i vandet for senere at forvandles og gå på land. Uden for yngletiden træffes salamanderen i skove og enge, men skjuler sig ofte i dagtimerne. Om natten kommer den frem og går på jagt efter insekter, små regnorme, edder-kopper og hvad den ellers kan finde.

Udbredelse:
Lille vandsalamander er udbredt over hele Danmark med undtagelse af få øer.

 

Lille vandsalamander har en flot, orange underside. Hannen ses til højre.

 

Særligt om Lille salamander:
Lille Vandsalamander kan blive ganske gammel. I "Nordens padder og krybdyr" oplyses en alder på 28 år for en salamander i fangensskab.

 

Øvrige salamandre i Danmark

I Danmark findes udover Lille Vandsalamander også Stor Vand-salamander og Bjergsalamander. Sidstnævnte træffes kun i det sydlige Jylland.

 

Stor Vandsalamander

Stor Vandsalamander (Triturus cristatus) er mindre almindelig end Lille Vandsalamander. Den kendes fra sin mindre slægtning på den vortede hud med mange hvide pletvorter. Undersiden er oftest gul, ligesom tåspidserne også er tydeligt gule.
 

Stor vandsalamander er vortet med gul underside og gule tåspidser.

                                                   

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (24 stemmer)
Siden er blevet set 6.153 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
298320-08-2011 17:59:12 jens ole brask
jeg har ik rigtig nogen comm til siden ud over ros.. men jeg har et spørgsmål og håber det er ok.. jeg har en 8 årrieg gammel havedam på ca 12.000 liter med 6-8 meter lang å til og uv filter og ca 200 literes filter kasse til.. i år er første gang jeg har set salamandere i den og ved gusd der er mange små salamandere..er det normalt at have 5-7 salamandere ungere bare man tager 1 liter vand op i gennem et filter..??
298417-08-2011 13:52:43 Ole Degn Hansen
Vi har en todelt havedam med forbindelseskanal, ca 200000 l. Vi bor i et gammelt sommerhusområde der først fik bebyggelser i 1968 og da kun store grunde, hvoraf kun et fåtal er blevet bebygget. For 2 år siden fandt vi et eksem-plar af den store vandsalamander, og 44 unger. Disse har vi ikke set noget til før igår, hvor vi fandt et sandt pragt- eksemplar, der denne gang måtte finde sig i at blive fotograferet på en hvid middagstallerken. Vi formoder, at kombinationen af vand, masser af bevoksning,lyng,mosser, mangel på forstyrrende elementer som hunde og menne-skere har givet dette specielle dyr fine overlevelsesmulig-heder.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her