Logo

Stankelben - Tipulidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stankelben - Tipulidae

 

Stankelbenene, som er nær beslægtet med myg, er velkendte for de fleste. Her i landet findes ca. 200 arter af meget forskellig størrelse og levevis. Som regel lægger man kun mærke til de voksne stankelben, fordi de tiltræk­kes af lys og forvilder sig indendørs efter mørkets frembrud. De voksne stankelben kan i modsætning til myg­gene ikke stikke, men lever af blom­sterhonning. Larverne gør sig sjældent bemærket, idet de for de fleste arters vedkommende lever i jorden eller i ferskvand. Enkelte arters larver optræ­der dog til tider som skadevoldere i haven.

I august-september lægger de voksne hunner deres æg i jordoverfladen. De flyver lavt hen over jorden og sætter sig med korte mellemrum for at place­re et af de millimeterlange, sorte æg i de øverste jordlag. Et par uger efter klækkes de unge larver, som i den første tid er uhyre følsomme over for udtørring. Ved vinterens indtræden er larverne et par cm lange og går efter overvintringen straks i gang med at gnave på planterødder i nærheden. Larverne er fuldt udvoksede i juni-juli, 3-4 cm lange, og den rynkede, grålige larve kan med sine kraftige kindbakker sætte store mængder rødder af græs og køkkenurter til livs og derved blive generende i haven. I juli-august for­pupper larven sig, og efter 2-3 uger klækkes det voksne stankelben af den gulbrune puppe. Larverne er sted­bundne, og da hunnerne ved æglægnin­gen foretrækker græs bevokset jord el­ler pletter med anden høj bevoksning, kan det gå hårdt ud over køkken- og prydhaver, der året før har ligget hen som græsarealer.

Som regel er stankelbenlarver ikke noget større problem. En overfladisk jordbehandling i september-oktober udtørrer de øverste jordlag og dræber dermed mange af de unge larver, for­udsat at nedbøren i denne periode er beskeden. I de fleste tilfælde vil ekstra udsæd og omhyggelig pleje kunne op­veje de skader, larverne kan tilføje nyanlagte græsplæne r eller nylig spire­de planter om foråret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.075 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her