Logo

Stankelben - Tipulidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Stankelben - Tipulidae

 

Stankelbenene, som er nær beslægtet med myg, er velkendte for de fleste. Her i landet findes ca. 200 arter af meget forskellig størrelse og levevis. Som regel lægger man kun mærke til de voksne stankelben, fordi de tiltræk­kes af lys og forvilder sig indendørs efter mørkets frembrud. De voksne stankelben kan i modsætning til myg­gene ikke stikke, men lever af blom­sterhonning. Larverne gør sig sjældent bemærket, idet de for de fleste arters vedkommende lever i jorden eller i ferskvand. Enkelte arters larver optræ­der dog til tider som skadevoldere i haven.

I august-september lægger de voksne hunner deres æg i jordoverfladen. De flyver lavt hen over jorden og sætter sig med korte mellemrum for at place­re et af de millimeterlange, sorte æg i de øverste jordlag. Et par uger efter klækkes de unge larver, som i den første tid er uhyre følsomme over for udtørring. Ved vinterens indtræden er larverne et par cm lange og går efter overvintringen straks i gang med at gnave på planterødder i nærheden. Larverne er fuldt udvoksede i juni-juli, 3-4 cm lange, og den rynkede, grålige larve kan med sine kraftige kindbakker sætte store mængder rødder af græs og køkkenurter til livs og derved blive generende i haven. I juli-august for­pupper larven sig, og efter 2-3 uger klækkes det voksne stankelben af den gulbrune puppe. Larverne er sted­bundne, og da hunnerne ved æglægnin­gen foretrækker græs bevokset jord el­ler pletter med anden høj bevoksning, kan det gå hårdt ud over køkken- og prydhaver, der året før har ligget hen som græsarealer.

Som regel er stankelbenlarver ikke noget større problem. En overfladisk jordbehandling i september-oktober udtørrer de øverste jordlag og dræber dermed mange af de unge larver, for­udsat at nedbøren i denne periode er beskeden. I de fleste tilfælde vil ekstra udsæd og omhyggelig pleje kunne op­veje de skader, larverne kan tilføje nyanlagte græsplæne r eller nylig spire­de planter om foråret.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.530 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!