Logo

Svævefluer - svirrefluer - Syrphidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Svævefluer - svirrefluer - Syrphidae

Svævefluer bliver også kaldt svirrefluer eller blomsterfluer. Af udseende og størrelse kan de forveksles med gedehamse (»hvepse«) og bier; men svæ­vefluerne kan let kendes på deres ejen­dommelige måde at flyve på. Svæveflu­er står helt stille i luften med svirrende vinger og bevæger sig ind imellem i hurtige ryk. De voksne svævefluer le­ver af nektar og spiller en vigtig rolle som bestøvere af frugttræer og bærbu­ske. Hunnerne lægger de 1 mm lange, hvide æg i nærheden af bladlusekolo­nier, så at de maddikeagtige larver har nemt ved at finde føde fra starten. Hver larve kan i løbet af sine 8-15 dages larvetid nå at sætte ca. 400 bladlus til livs. Svævefluelarverne skel­ner ikke mellem de forskellige stadier af bladlus, men udsuger såvel nyklæk­kede som fuldt udvoksede, vingede lus. Da hver hun lægger mellem 500 og 1000 æg, kan det ikke undre, at svæve­fluerne sammen med mariehønsene kan anses for bladlusenes hovedfjen­der.

Ved brug af skadedyrsmidler over for et bladluseangreb dræber man natur­ligvis samtidig de svæveflue- og marie­hønselarver, der sidder i lusekolo­nierne og æder lusene. Bladlusene kan i modsætning til svævefluerne, som kun har en eller to generationer årlig, nå at opformere sig samme år, og de vil da have meget bedre mulighed for at blive talrige, når deres naturlige fjen­der er giftdræbt. Både af denne grund og af hensyn til svævefluernes betyd­ning som bestøvere bør kemiske be­kæmpelsesmidler kun bruges i meget alvorlige tilfælde og helst helt undgås i parcelhushaven

Svævefluer er nogle af havens vigtigste nytteinsekter, dels som bestøvere, dels ved at være rovdyr med bladlus som yndlingsspise.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (14 stemmer)
Siden er blevet set 2.511 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her