Logo

Thrips - Thysanoptera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Thrips - Thysanoptera

Thrips er små, 1-5 mm lange insekter med en lang, bevægelig bagkrop. De går også under navnene frynsevinger eller blærefødder p.gr. af deres smalle, frynsede vinger og nogle blærer på fødderne, der er af stor betydning for dyrenes evne til at stå fast.

 

Larver og voksne thrips ligner hinan­den; dog er de voksne normalt sorte eller brune, mens larverne er noget lysere. Enkelte arter er rovdyr og er­nærer sig af andre smådyr; størstedelen er planteædere; men kun få arter op­træder som skadedyr på dyrkede plan­ter. Thripsene rasper hul på de øverste celler i plantevævet og suger plantesaf­ten ud; derefter trænger luft ind i de tømte celler, og hele det udsugede areal får et sølvskinnende udseende. Den sorte, 2 mm lange ærtethrips su­ger omkring blomstringen på de unge blade og bælge, som bliver misdanne de og skrumpne med karakteristiske, lyse pletter. Kålthripsen ernærer sig først på vækstsæsonen på unge kålplanter samt på unge planter af andre kulturer som radiser og rødbeder. På frugttræer træffes pærethripsen, der allerede ved knopbrydningen begynder at suge på knopperne, så at bladene efter løv­spring bliver misdannede med huller og rynker. Også i væksthuse og på potteplanter træffes en række thrips­arter, som under gunstige betingelser kan have mange generationer om året. Thripssymptomer ses på begonie som tynde, brune, slyngede striber på bla­dene. Nelliker får grålige pletter på bladene og striber på kronbladene af en farve, der afviger fra blomstens egen farve, f. eks. røde striber på hvide blomster. På alpevioler viser skaden sig som smalle, snoede tegninger på blomsten; hos en lang række andre prydplanter viser thripsenes tilstede­værelse sig som lyse, glinsende partier på bladene.

Thrips trives bedst under varme, tørre forhold, hvorfor angreb på stueplanter kan hæmmes ved hyppige overbrusnin­ger. Kemisk bekæmpelse kan foretages ved sprøjtning med pyretrum. På fri­land vil thrips kun sjældent være et alvorligt problem.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.948 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
337225-07-2014 17:37:33 Annemarie Aasmul
Jeg har slæbt thysanoptera med hjem fra Island i sidste uge, og de trives voldsomt i mit og min gemals hår. Har gennemgået to Hedrin behandlinger og 1 behandling med Nix (aflusningsmidler). Har stadig levende individer i håret. Støvsuger også håret flere gange om dagen. Vasker alt tøj desperat. Er det almindeligt - findes der eksempler på lignende erfaringer. Hvor længe kan sådan et angreb vare?

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?




Effektiv reklame - klik her