Logo

Tæger - Heteroptera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tæger - Heteroptera

Den grønne stinktæge kan træffes hele sommeren på træer, buske og urter. Den bliver rødbrun om efteråret.

Tægerne er nær beslægtet med bladlus og bladlopper , men minder ofte mere om flade, spinkle biller. De tæger, der er af interesse for havedyrkeren, er både de planteædende, der ved at stikke og suge i plantevævet optræder som skadedyr, og rovtægerne, der er nogle af de hyppigst forekommende nyttedyr i haven.

Efter klækning af æggene udvikler tæ­gerne sig gradvis til voksne individer; de unge stadier minder i udseende ofte om grønne eller røde bladlus, blot er de langt bedre løbere end bladlus.

 

Havetægen (Lygocoris pabulinus) er en spinkel, 6 mm lang, grøn, livlig tæge, der hyppigt træffes i både køkken- og prydhave. Dens æg overvintrer på frugttræer eller på træer i hegn og hække. Her foregår den første del af udviklingen; men i løbet af sommeren flytter den over på urteagtige planter som kartofler, bønner, ærter, krysan­temum og dahlia. Havetægens sugning giver forkrøblede, hullede blade, og det er ofte meget tydeligt, at angrebet er kraftigst nær ved de hegn eller hække; hvori overvintringen fandt sted. På frugttræer træffes den grønne æbletæge, der klækkes af ægget om­kring æble træernes blomstring. Den foretrækker de helt unge skud, som efter sugningen kommer til at stå med lasede, gule blade; sugning på små­frugter resulterer i knortede, vantrev­ne frugter med korkpletter.

Rovtæger­ne, hvoraf især de små, spinkle Antho­co ris-arter findes i stort tal, lever af at udsuge bladlus og spindemider. De kan i haver, hvor der ikke bruges kemiske bekæmpelsesmidler, gøre stor nytte ved at holde antallet af disse skadedyr nede.

 

Nymfe af en tæge-art. Flyvevingerne er endnu ikke fuldt hærdede, og den kan derfor kun forsvare sig ved sin stank.

 

Mange tæger er advarselsfarvede og meget iøjnefaldende på det grønne løv. Fuglene lader dem i fred.

 

Angreb af de forskellige tæger får sjældent alvorlige følger, hvis planter­ne ellers er i god vækst, og derfor vil alle foranstaltninger, der sikrer tidlig og god vækst, virke forebyggende over for tægeangreb. Hvis det er påkrævet, kan tægerne ret nemt indsamles ved, at man ryster dem ned fra planterne og opfanger dem i en kasse.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.525 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
172312-06-2011 11:31:34 jens poulsen
Nedenunder billedet af grøn stinktæge er et billede af nogle røde tæger. Hvad hedder disse? Har millioner af dem i haven.
Mvh.
Jpo

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Fyringer i dele af den offentlige sektorEffektiv reklame - klik her