Logo

Uldlus - Coccidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 Uldlus - Coccidae

Uldlus adskiller sig fra de andre grup­per skjoldlus ved deres lådne, »uldne« udseende. Det er små, kun et par mm lange insekter, som hos os næsten udelukkende træffes indendørs. I mod­sætning til de typiske skjoldlus, som beskyttet af et hårdt skjold sidder ubevægelige på planterne, har uldluse­ne ret veludviklede ben og bevarer deres evne til at bevæge sig hele livet. Uldlusene har ikke noget egentligt skjold, men er dækket af hvidlige voks­afsondringer. Hunnerne, der i fuld størrelse er 3-4 mm lange, er desuden på randen af den ovale krop forsynet med voksfrynser. Hannerne er mindre og har mere veludviklede lemmer, men sidder det meste af livet gemt i lyse, rørformede voksdannelser. Æg­gene, af hvilke hver hun kan lægge flere hundrede, ligger i en voksklædt sæk, fasthæftet på hunnens bagende. Efter klækningen fra æggene opsøger de unge uldlus værtsplantens yngste dele, nye skud og blade, på hvilke de suger. Resultatet af denne sugning er en mere eller mindre udtalt væksthæm­ning, og da uldlusene desuden afson­drer honningdug, der gør bladene klæb­rige og danner grobund for sorte branddugsvampe, skæmmes de an­grebne planter ret alvorligt.

Uldlusene er ikke kræsne og kan ernæ­re sig på et bredt spektrum af plantear­ter, fra palmer og græsser til pelargo­nier og agurker. De ynder høje tempe­raturer og findes oftest i varme vækst­huse, hvor de formerer sig året rundt; de kan klare en overvintring i koldhus eller vinterhave, dog uden at formere sig i vinterhalvåret.

Kraftig spuling med en vandstråle og afvaskning med sæbe+sprit+vand kan få bugt med mindre angreb. Angrebne planter fjernes fra væksthus eller vin­terhave, når angreb observeres, hvis man vil undgå yderligere spredning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (9 stemmer)
Siden er blevet set 7.273 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1249020-11-2018 12:46:39 dorthe reimer
små dyr på citrus træ (fingercitrus) hvad er det?
172430-11-2014 13:21:49 Simon philipsen
Godt at vide. Så kan man bare se at få det gjort, det genere mig voldsomt.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her