Logo

Vandrotte - Arvicola terrestris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vandrotte - Arvicola terrestris

Vandrotte eller mosegris kan volde uhyre skade i haver, parker og frugtplantager. Den er svær at udrydde. Vandrotten eller mosegrisen er, trods sine danske navne, vor største studs­mus, på længde med en mellemstor brun rotte og af en vægt på 250-300 g. Den kan være et kostbart skadedyr i frugtplantager og en højst generende gæst i haven, idet dens føde ganske vist især består af grønne plantedele, men vinterføden tillige af blomsterløg, kar­tofler, nødder og rødder, især af frugt­træer.

Dyret graver et system af gange, ofte mange m langt og i dybder helt ned til 1 m; fra de øverste gange udsendes en række muldskud, der ligner muldvar­pens, men er mindre regelmæssige; de pynter ikke i græsplænen eller bedene. Da vandrotten ikke sover vintersøvn, oplagre r den i løbet af sensommeren og efteråret store depoter af føde til vinterbrug; man har fundet op til 35 liter kartofler i et enkelt depot. Sådan­ne depoter anlægges ofte i kompost­bunker, der er lune og velegnede som vinterbolig. Dersom vandrotten af en eller anden grund ikke får brugt depo­tet - den lever kun undtagelsesvis i 2 år - kan man opleve det særsyn, at oplag­rede løg og lignende om foråret spirer frem som en tæt klump planter i dyngen.

 

Bekæmpelse: I betragtning af sin grå­dighed, sin store formeringsevne - et par får i gennemsnit 20 unger om året ­og sin smag for havens afgrøder og træernes bark og rødder, ikke mindst coxorange træernes, er vandrotten et dyr, der absolut må bekæmpes i have og plantage. Rottemidler er ikke vel­egnede, og det eneste godkendte gift­middel er i dag crimidinbehandlet majs, der nedlægges en spiseskefuld (= ca. 5 g) ad gangen i hvert benyttet hul. Majsene skal altid anbringes så dybt som muligt, for at vandrotten ikke skal skubbe kornene op på jord­overfladen, hvor giften kan være til fare for andre dyr; derfor må hullet heller ikke lukkes til efter giftlægnin­gen.

 

Muldvarpesakse kan anvendes; men de skal være af kraftig type; ellers kan de ikke dræbe vandrotten effektivt og hurtigt. En mere »sportslig«, men samtidig noget risikabel metode er at grave hul på vandrottens gangsystem, afvente, at den, i reglen kort efter, kommer op på jorden for at besigtige skadens omfang, og så skyde den med salonriffel. Det kræver dog både sikre øjne og en meget sikker hånd.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (27 stemmer)
Siden er blevet set 17.896 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
177614-04-2015 09:38:21 Erik Jensen
Hvad med at lægge lidt Carbid ned i gangen, og fugte det lidt. Det kan fordrive muldvarpe (Det slår dem ikke ihjel) men kan måske holde kræene fra områder man ønsker at beskytte
177719-07-2011 17:35:57 Rico
Vandrotten eller Water Vole er faktisk total beskyttet i UK og vi kan derfor ikke bekaempe dem, men man kan aabenbart plante nogle bestemte planter de ikke kan lide (hyld).
Ric

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her