Logo

Ananas - Ananas

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ananas - Ananas  

Navnet kommer af det indiske udtryk nana meant = værdifuld frugt.

Ananas er mest kendt som frugtplan­te, oprindelig hjemmehørende i Mel­lem- og Sydamerika, men nu også vildtvoksende i andre tropiske lande. Ananas blev fundet af Columbus i 1493, og i midten af det 17. århundrede blev den indført i Europa, hvor den først blev dyrket i England og Holland. I Danmark omtales dyrkning af Ana­nas første gang i 1764. I mange tro­piske lande er dyrkning af ananas af stor betydning; f.eks. producerer Ha­waii omkring halvdelen af verdensproduktionen af ananas. Ingen anden frugt er så aromatisk som ananas. Frugten har et stort indhold af kalk og jern, A- og B-vitamin og lidt C-vita­min. Den friske frugt indeholder et enzym, der fremmer fordøjelsen.

 

Frugt af Ananas comosus.

 

Arter og sorter: Der findes tre Ana­nas-arter, hvoraf Ananas comosus er

den art, der bruges som frugtplante. De 80-120 cm lange, sværdformede blade, der er tornede i randen, danner en tæt roset. Fra rosetten udvikles en ca. 30 cm høj aksformet blomsterstand med lyserøde blomster. Frugtstanden udvikles ved, at blomsternes dækblade vokser sammen med bærfrugterne og blomsteraksen.

 

Ananas comosus 'Variegatus' er den mest dyrkede Ananas-sort til potte­brug. Den har hvidstribede blade og røde blomster.

 

Den stribede ananas (Ananas comosus' Variegatus' med blomster og frugt. Oven på frugten dannes en ny bladroset.

 

Pasning: Ananas er let at dyrke, bare man hele tiden holder bladtragten fyldt med vand; men selvom der står vand i tragten, skal rødderne holdes jævnt fugtige. Gødning må ALDRIG gives i tragten, men tilføres jorden.

 

Formering: Ananas formeres enten ved hjælp af de skud, som sidder oven på frugterne, eller ved hjælp af rod­skud. Stiklingerne og rodskuddene stikkes i en sandblandet jord, over­dækkes f.eks. med plast og holdes varmt. Ananas vokser godt i en tørve­jord (enhedsjord). De tåler store ud­sving i temperaturen, fra varmegrader nær frysepunktet til høj stuetempera­tur. I gartnerier anvender man nu forskellige vækststoffer for at få hurti­gere blomstring, idet det normalt varer ca. 3 år, før planterne er blomstrings­dygtige herhjemme.

 

Tips: Ananas er en nem stueplante. Vandes med kalkfrit vand (regnvand) ned i bladtragten. Der skal altid stå vand i tragten. Pottejorden vandes kun så meget, at planten ikke vælter. Derimod må der ikke gives gødning i tragten.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (29 stemmer)
Siden er blevet set 23.087 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1225613-06-2018 07:26:46 Mie
Hvad gør man når ananasen bliver gul, skal man klippe den af eller?
240030-08-2012 17:41:03 Jytte Lerche
en rigtigt god side til af forstå
240129-06-2011 19:05:02 brune spidser
Jane Heine..

Jeg har lige læst at grunden til at bladene bliver brune i spidsen er p.g.a. tør luft. Så hæv luftfugtigheden hvis du kan;) Og du kan sagtens klippe det af med en saks.. klip lige hvor det brune starter;)
Håber det hjælper dig
240216-04-2011 09:39:28 haveABC
Plantefaglige spørgsmål - redaktionen på sitet har ikke baggrund nok til at besvare spørgsmål om blomster og planter, så vi beder vore dygtige læsere om at hjælpe.
240316-04-2011 08:39:36 Jane Heine
Jeg selv har en ananas plante, men alle bladende
er brune ude forenden (i spidsen) ved ikke hvad jeg skal gøre?
Håber i kan hjælpe.
Hilsen Jane Heine
240404-05-2010 10:27:35 katja gammelmark
jeg har købt for ca 2 mdr. siden en ananas plante og vil gerne se om jeg passer den rigtig.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her