Logo

Ardisia - Ardisia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ardisia - Ardisia

Navnet Ardisia kommer af det græske ardis = spids, tak, og hentyder til støvknappernes form. Plantearten Ar­disia crispa er en stedsegrøn busk, der stammer fra Kina. Den blomstrer i april og maj. De hvide til rosa blom­sterstande fremkommer i bladhjørner­ne og i spidsen af grenene. Efter blom­stringen udvikles ribsstore stenfrugter, der om efteråret bliver røde. Under de rette betingelser bliver frugterne sid­dende længe på planten. Bladene er elliptiske, læderagtige, blanke og mør­kegrønne med tandede bladrande.

 

Ardisia er en dekorativ stueplante med røde bær, der ligner ribs.

 

Pasning: Ardisia crispa anbringes bedst i et lyst rum, hvor den er godt beskyttet mod middagssolen om for­året og sommeren. Planten kræver me­get vand, og bladene bør overbruses regelmæssigt. I vækst- og blomstrings­perioden tilføres regelmæssigt gødning. For at få mange frugter bør der luftes meget i blomstringsperioden og af og til bruges en fjer eller en lille pensel til at bestøve blomsterne med. I denne periode oversprøjtes planterne ikke. Om vinteren holdes jorden lidt mere tør, men bladene og frugterne oversprøjtes stadig, fordi en for tør luft får bladene til at krølle sammen og frugterne til at falde af. 16°C er den ideelle temperatur. Om natten må temperaturen falde lidt, men den må ikke komme under 10°C. Denne behandling af Ardisia fortsættes indtil marts, hvorefter man atter starter med kraftigere vanding og gødskning.

 

Formering: Ardisia formeres både ved hjælp af stiklinger og ved hjælp af frø. Stiklingeformering kræver en høj kon­stant temperatur, hvad der i visse til­fælde kan frembyde vanskeligheder. Stiklinger til formering fås fra topskud fra frøplanter, der er i god vækst, eller fra planter, der har tabt frugterne. Som stikkesubstrat bruges en tørve­blanding, og temperaturen holdes på 25°C . Planter fra stiklinger kan blomstre året efter stikningen.

 

Frøformering: Når frugterne er modne, som regel i december, udvælges de største frugter, hvis frø straks sås i en blanding af tørv og sand ved mindst . Jorden skal holdes fugtig og dækkes med enten glas eller plast. De små planter pottes i potter med en tørveblanding. Tempe­raturen holdes på dette tidspunkt mel­lem 16°C og 22°C. Der går mellem 1 og 3 år fra Ardisia-frøet sås, til planterne blomstrer.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (16 stemmer)
Siden er blevet set 5.915 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her