Logo

Betlehems­stjerne - Campanula isophylla

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Betlehems­stjerne - Campanula isophylla

Ordet Campanula kommer fra latin. Det betyder lille klokke og hentyder til den form, som mange blomster inden for klokkefamilien har.

 

Den hvide form af Campanula isophylla kaldes betlehemsstjerne. Den blå type hedder rivieraklokke .

 

Sorter: Campanula isophylla har hæn­gende stængler. Bladene er 3-4 cm store, stilkede og runde eller hjertefor­mede. 'Alba' har hvide blomster og kaldes betlehemsstjerne. 'Mayi' har blå blomster, der er større end hos 'Alba', ligesom bladene er større og dunhårede. Denne form kaldes ri­vieraklokke.

 

Kultur: Planterne gror i enhver potte­jord, men kræver en lys, luftig og ikke for varm plads. De tåler ikke træk og må beskyttes mod direkte sol. Hvis man daglig fjerner de afblomstrede blomster, forlænger man blomstrings­perioden betydeligt. Om sommeren kan planterne stå udenfor, når de an­bringes på en beskyttet plads. Stæng­lerne knækker let, og der kommer en ugiftig mælkesaft til syne. Om efteråret kan planterne beskæres, og eventuelt kan de pottes op i en større potte. Om vinteren er det bedst med en lys plads og en temperatur på 6-8°C; i marts kan man begynde at hæve temperaturen. I vækst- og blomstringsperioden tilføres næring en gang om ugen, og jorden holdes jævnt fugtig, ligesom planterne jævnlig oversprøjtes. Om vinteren gi­ves mindre vand og næring.

 

Formering: Ved ompotningen om ef­teråret kan planterne deles, så man på denne måde formerer planterne, eller man kan om foråret stikke 1-10 cm lange stængelstykker i en potte med luftig jord.

 

Sygdomme og skadedyr: Hvis bladene bliver gule, kan det have mange for­skellige årsager såsom for tør jord, næringsmangel, for megen sol eller for mørk en plads. Planterne kan også angribes af svampesygdomme, fx meldug, og skadedyr, fx spindemi­der. Meldug og spindemider bekæm­pes med henholdsvis et svampe- og et skadedyrsbekæmpelsesmiddel.  

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.707 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
86929-01-2012 01:07:33 Bodil Rejnholdt
Det er for mig den smukkeste Campanula,me ikke den nemmeste.
87029-01-2012 01:02:20 Bodil Rejnholdt
Hvor kan jeg købe en sådan. Har tidligere haft den og købte sidst i Sverige, men de fik den et sted fra i Danmark, som ikke længere leverer.
Den er for mig noget helt specielt, når den lykkes for mig.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!