Logo

Englebasun - Datura candida

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Englebasun - Datura candida

Englebasun har en dansk slægtning, den giftige, indslæbte pigæble.

 

Englebasun (Datura candida) er ikke hårdfør i Danmark, men kan »oversomre« udendørs. Englebasun er hjemmehørende i Peru og Chile, hvor den er et lille, indtil 6 m højt træ. De store, over 20 cm lange, velduftende, hvide, basunagtige blom­ster er hængende. Bladene er æg-ellip­tiske, helrandede og blødhårede. Plan­tesaften og frøene er giftige.

 

Pasning: Englebasun foretrækker en kraftig jord, fx enhedsjord. Mindre planter kan stå i potte i stuen og større planter i baljer i vinterhave eller uden­dørs, hvor der er sol og læ om somme­ren. Den foretrækker en lys placering og skal have rigelig vand og næring i sommerperioden. Næringen tilføres med vandingsvandet. Om vinteren til­føres der ikke næring. Temperaturen må ikke komme under 10°C om vinte­ren. Planterne kan formes ved beskæ­ring. Ved at fjerne sideskud på stam­men indtil ønsket kronhøjde formes enstammede krontræer. Omplantning sker bedst i februar.

 

Formering: Englebasun formeres ved topstiklinger i februar-marts. Stikke­substratet bør være spagnum-standard­jord, og temperaturen skal være om­kring 20°C. Stiklingerne slår rødder i løbet af 2-3 uger og omplantes senere i ikke for små potter.

 

Skadedyr: Især snegle og spindemider kan volde stor skade på englebasun. Sneglene bekæmper man ved hjælp af metaldehydholdig sneglegift, der ud­strøs sent på eftermiddagen, før sneg­lene kommer frem. Spindemiderne »rødt spind« er meget vanskelige at bekæmpe. Man kan forsøge med et kemisk skadedyrsmiddel.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (20 stemmer)
Siden er blevet set 5.337 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
266708-10-2012 14:21:04 Bente Vilbrand
En virkelig flot plante, når man kun har en altan
266812-08-2012 12:41:56 Eva Einshøj
Jeg har store problemer med skadedyr på min englebasun. Det er meget svært at se hvad det er, men det gør stor skade på planten. Man kan se store hul i de største blade og blade bliver gule og visner. Det er som om det er nogle bittesmå sorte dyr, antydning til spind, men jeg er ikke sikker. Hvilke erfaringer har I og hvad har I lykkedes med når det angår bekæmpelse?
266912-09-2010 12:15:16 Hans Jørgen Jensen
Kan nogen give et erfaringsmæssigt begrundet forslag til, hvornår det er bedst at beskære en Datura. Min potte-Datura (engletrompet) er blevet et par meter høj, og jeg er i tvivl om, hvorvidt det er klogest at skære den ned nu eller senere???
267031-07-2010 15:09:04 Bent Konradsen
vores datura i stor potte har fået nogle store lignende frugter minder faktisk om en unge fra pindsvinet er dette frøkapsler?????

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her