Logo

Flamingo­blomst - Anthurium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Flamingo­blomst - Anthurium

Det botaniske navn for flamingo­blomst, Anthurium, er dannet af de græske ord anthos=blomst og ura= hale og hentyder til, at blomsterkolben ligner en hale. Flamingoblomst blev opdaget i urskoven i tropisk Sydameri­ka i midten af 19. årh. Der er senere fundet flere hundrede arter af flamin­goblomst ; men kun et fåtal af dem ses i kultur. Planterne udmærker sig enten ved stærkt farvede højblade, der omgi­ver blomsterkolberne, eller ved store smukke blade. Højbladene opfattes ofte som blomster, men blomsterne er samlet i de haleformede kolber, der omgives af højbladene. Højblade er blade, der afviger fra de almindelige, grønne blade i form, farve og funktion, men som udvikles i tilslutning til blom­sterne. Blomsterne er meget holdbare.

 

Pasning: Flamingoblomst er lys- og varmekrævende, og luftfugtigheden skal helst være høj. For at holde høj luftfugtighed omkring planterne kan de anbringes på en omvendt potte, anbragt i en skål vand. Om sommeren tåler flamingoblomst ikke direkte sol. Om vinteren trives Anthurium an­dreanum ikke ved temperaturer under , mens temperaturen for de øvrige arter ikke må komme under . Om sommeren skal der vandes regelmæs­sigt; næring tilføres med vandingsvan­det, men om vinteren skal der ikke tilføres næring. Det er bedst at vande med kuldslået vand, og regelmæssig overbrusning af planterne er gavnlig.

 

Formering: Ved frøformering varer det 3-6 uger, før frøet spirer, når det sås ved 22-. Frøet sås på ren tørv, og det må ikke dækkes, kun trykkes tæt til underlaget. For at holde til­strækkelig fugtighed dækkes frøkas­sen, efter at frøet er vandet, med glas. Anthurium crystallinum og Anthurium andreanum kan også formeres ved de­ling. Det sker ved, at man deler ældre planter eller skærer stammerne i styk­ker og lægger dem. i en let jordblan­ding, f.eks. enhedsjord.

 

Anthurium andreanum har hjerte formede højblade. Blomsterne er holdbare 4-6 uger. Anvendes til afskæring.

 

Flamingoblomst må aldrig stå tørt, så angribes den let af skadedyr, bl.a.spindemider.

 

Arter: Anthurium andreanum stam­mer fra Colombia. Denne art har været anvendt til forædling, og det er der kommet en række hybrider ud af; det er disse hybrider, som især dyrkes. De har store langstilkede, hjerteformede blade og hjerteformede højblade, der varierer i farve fra hvid over laksefar­vet, rosa og orange til rød. Højbladene er lakskinnende. Anthurium andrea­num-hybriderne anvendes til afskæ­ring; de afskårne blomster kan holde sig i 4-6 uger, hvis de skæres, når blomsterne er veludviklede. Anthurium crystallinum stammer fra Peru. Man dyrker den på grund af bladene, der er store, hjerteformede og fløjlsgrønne med hvide bladnerver.

Den er velegnet til vinterhave. På dansk benævnes den af og til fløjlsan­thurium.

Anthurium scherzerianum stammer fra Costa Rica. Bladene er smalle, lang­stilkede og mørkegrønne. Også denne art har været anvendt til forædling, hvis resultat er de hybrider, der dyrkes i dag. Blomsterne er samlet i gule kolber, d,er er lange, slanke og ofte snoede, mens højbladene er skinnende blanke og varierer fra mørkerød over lyserød til hvid. Hybriderne anvendes som potteplanter.

 

Flere flamingoblomster sammen i en skål giver stor dekorativ virkning.

 

Sygdomme og skadedyr: I tør luft kan flamingoblomst blive angrebet af blad-

lus og spindemider. Bladlus kan eventuelt fjernes ved aftørring, mens spindemider kan være vanskeligere at bekæmpe. Man kan prøve et skadedyrs­middel i mildeste fareklasse. Hvis der gødes for meget, uden at man samtidig sørger for, at planterne holdes fugtige, kan bladene blive gule. Omvendt kan for rigelig vanding kombineret med høj luftfugtighed og lav nattemperatur give grålige, runde pletter på undersi­den af bladene. Det kaldes ødem.

 

Flamingoblomsten med de snoede blomsterkolber og de lakrøde højblade (Anthurium scherzerianum) er meget dekorativ, og blomsterne er usædvanlig holdbare.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (98 stemmer)
Siden er blevet set 59.793 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1182731-08-2017 19:06:46 Michella
Hej... For 1 år siden fik jeg en Anthurium Andreanum af min søn. Jeg er ikke god til at holde blomster (generelt), så er overrasket over den egentlig stadig er i live. Min begyndte at få brune tørrede pletter på bladene, så besluttede at klippe lidt af stammen på nogle af blade der var udsat, i håb om der så vil komme nye friske blade. Mit spørgsmål er om man kan beskærer den for meget så den dør eller om jeg kan fjerne dem alle? Jeg har ikke haft min stående i direkte sollys, og har bestøvlede den i ny og næ, når jeg husker det. Jeg har haft plantet den om i større urtepotte og mere jord, og kan se at den også får nye skud, men det er som om de ikke rigtigt kan få 'luft' til at komme op, kan jeg gøre noget for at hjælpe hertil? Mvh. Michella
233630-01-2012 20:10:22 khadija lagrissi
hej je har købt en flamingoblomst og jeg hved ikke vis den skal har en stor vase eller en lile vase og skal jeg bytte jor eller nej jeg har lige købt den og jeg købt den i da så jeg hved ikke noget om den så vil i sød og sende en mail til mig om den m.v.h khadija
233707-01-2012 14:07:12 iris christiansen
jeg elsker flamingo blomster har selv 4 stk. 2 røde og 2 rosa farvet købt ved tantes have fredericia
233806-07-2011 11:38:26 Trine
Ang: Allergi .. Hej Chrlotte du skrev og spurge om der kan være allergiske reaktioner ved Flamingo blomster.. Jeg ved det ikke med sikkerhed .. men jeg er selv allergisk overfor mange planter græsser osv .. men med Flamingo blomst .. har jeg ikke ... Jeg kan jo ikke vide om andre evt. har men har ikke kunnet finde nogen steder på nettet om at den skulle være skyld i det... Venlig hilsen Trine
233923-01-2011 18:59:26 Winnie
Hej.
Er vild med flamingoblomsten, har selv en stor andreanum som jeg har haft i snart et år, den vokser og vokser og har aldrig stået uden flotte blomster.
Heidi: ved ikke om det er den rigtige måde, men lader min tørre en lille smule ud mellem vanding, den får ca en gang hver 10 dag lige nu, den står tør et par dage. og så får den "bad" en gang om ugen eller når jeg lige husker det, sommetider flere gange om ugen (med en forstøver).
det her virker i hvert fald på min, og den har det rigtig godt.
234021-01-2011 08:41:15 charlotte pank høgsted
Godmorgen
Ved I om der er nogen allergisk reaktion forbundet med denne dekorative plante ?
Tak for hjælpen.
Med venlig hilsen Charlotte
234114-01-2011 23:35:53 Heidi
Hej
Jeg har en Flamingo­blomst - Anthurium som jeg virkelig kan lide men bladene er begyndt få brunne pletter på sig og de bliver tørre..
da jeg fik planten havde to u sprungte blomster men de tørrede ud.
Den står i vindueskammen i IKKE direkte sol og temperturen er omkring de 20 ihvertfald ikke under 20
Hvor mange gang om ugen skal jeg vande den..???
og hvad skyldes at bladene tørre ud??? :(
Håber jeg får et svar
234231-10-2010 16:03:29 Edith.Hansen
Passer min søns flamingo, men nu den får desværre lyse pletter på bladene som gradvis bliver mørkere, til sidst visner bladet. Det går faktisk ret hurtigt. Er det svamp? Og hvad gør jeg.
Rodnettet ser hvidt og pænt ud.
Venlig hilsen Edith.
234304-04-2010 12:32:02 haveABC
Til Jesper og Lars: Se Forrige: Flamingo blomst - Anthurium scherzerianum - pasning
234404-04-2010 12:20:56 Lars Nielsen
Jeg har en Flamingoblomst, den står et lyst og varmt sted, men den er begyndt at få gule blade samt gule pletter på bladene, hvad skyldes det ?
234503-02-2010 09:03:49 Jesper Eriksen
jeg har 4 Flamingoblomster, og det er endnu ikke lykkedes mig at få nye blomster, hvad kan det skyltes?

V.h Jesper

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her