Logo

Klæbefrø - Pittosporum tobira

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Klæbefrø - Pittosporum tobira

Det danske navn klæbefrø hentyder til, at frøene er klæbrige, og dette går igen i det botaniske navn Pittosporum, af græsk pitta = beg, harpiks, og spora

frø. Klæbefrø er stedsegrønne huske, som er hjemmehørende i Kina.

Bladene er 6-10 cm lange, blanke og helrandede, bredest mod spidsen, sam­let i rosetter i skudspidserne. Blom­sterne er creme hvide og vellugtende og fremkommer i marts-maj. Busken kan blive indtil 3 m høj.

 

Klæbefrø (Pittasparum tabira) blomstrer marts-maj, hvorefter frugterne udvikler sig i løbet af sommeren.

 

Pleje: Som pottejord bruges en kraftig standard-spagnumjord. Planterne er ikke særlig varmekrævende og kan stå udenfor om sommeren; om vinteren er en temperatur på 5°C tilstrækkelig. I vækstperioden tilføres regelmæssigt vand; jorden må ikke tørre helt ud mellem hver vanding, og der tilføres næring med vandet. Om vinteren redu­ceres vandingen til et minimum, idet der kun vandes så meget, at jorden ikke bliver helt udtørrer. Der tilføres ikke næring om vinteren.

 

Formering: Til frøformering bruges en let tørveblanding, og temperaturen bør være 20-22°C. For at holde sluttet luft og dermed høj luftfugtighed kan såkas­sen dækkes med glas eller plastic. Un­der normale betingelser vil frøplanter­ne være klar til at potte op i løbet af 3 måneder.

Ved stiklingeformering stikkes stæn­gelstykkerne, der bør være 7-10 cm lange, i en let tørveblanding og dæk­kes, for at holde stor luftfugtighed, med klar plastic, indtil stiklingerne har fået rod og kan pottes op.

 

Andre arter: Pittosporum undulacum minder om kaffetræet, hvorfor arten på dansk kaldes uægte kaffetræ. Se artiklen Kaffetræ, uægte.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 5.043 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
524820-05-2016 14:23:20 idon mygind
Jeg leder med lys og lygte efter denne plante "pittosporum tobira". Kan nogen hjælpe mig ? Hvor kan planten købes ?
283510-11-2014 17:39:08 Vibeke Poulsen
Tja- det der med +5 grader m vinteren holder ikke helt. Jeg har en stående i alm koldhus (godt nok op ad en gavl) og der har den klaret -15C.uden så meget som et svedent blad. Den er over 20 år gammel og ca. 2,5m, og jeg må klippe i den jævnligt, for at holde den i ave. Den er startet fra frø. Nu har jeg plantet et par Pittosporum crassifolium, så må det vise sig, hvordan de klarer sig.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her