Logo

Klokketræ - Abutilon hybridum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Klokketræ - Abutilon hybridum

Klokketræ hører til planteslægten Abutilon, der i naturen vokser i California, Brasilien, Guatemala, på New Zealand og i landene omkring Middelhavet. De fleste arter i denne slægt er buske, hvis blade er stilkede og hvis blomster er enlige og langstilkede. Det er typisk, at blomsternes krone er sammenvokset med støvdragerne, der danner et rør. Det hele afkastes på samme tid, når blomstringen er afsluttet.

 

Klokkeranke (Cobaea scandens) har først grønne, senere blåviolette , meget dekorative blomster.

 

Abutilon vitifolium ses, trods sine kønne sarte blomster, sjældent i kultur.

 

Pleje: Klokketræ skal have så meget lys som muligt, og større planter kan tåle direkte sol. Man kan stille planterne udenfor om sommeren, idet de ikke er særlig varmekrævende. I blomstringsperioden kræver de meget vand og næring; om vinteren reduceres vandtilførslen noget, men først når blomstringen er afsluttet, ophører man at tilføre næring. Jorden kan bestå af en spagnum-standardjord. Om vinteren kan temperaturen sænkes til 10-12°C, uden at planten tager skade. I vinterperioden må jorden gerne tørre næsten ud, og der tilføres ikke næring, medmindre planten blomstrer. Hvert forår pottes planterne om. Efter ompotningen kan toppen knibes af, og de af­knebne skudspidser kan bruges som stikkemateriale i et formeringsbed.

 

Formering: Som stikkemateriale kan man bruge både top- og ledstiklinger. Der kan stikkes hele året rundt; men det bedste resultat opnås, hvis der stikkes i den lyse årstid. Som stikkejord bruges en spagnum blanding. Ef­ter stikningen holdes temperaturen på ca. 20°C; for at holde stor luftfugtighed kan stiklingerne dækkes med plastic. Under gode betingelser varer det nor­malt 14 dage, før stiklingerne har slået rod. Derefter pottes de.

 

Abutilon hybridum 'Eva' har en køn blomsterform og -farve.

 

Arter: De hyppigst dyrkede er Abutilon-hybrider, der er fremkommet ved krydsning mellem flere forskellige ar­ter; det er vanskeligt fuldt ud at erken­de, hvilke Abutilon-arter der indgår i hybriderne. Der findes en række sor­ter, bl.a. 'Apricot' og 'Golden Fleece', der er hybrider af amerikansk oprin­delse. 'Eva' og 'Adam' er gule sorter.

Abutilon megapotamicum er nærmere omtalt under det danske navn japan­lygte (se denne artikel).

Abutilon striatum er hjemmehørende i Guatemala og er en busk med bredt hjerteformede blade. Bægeret er grønt med lange, spidse flige; kronbladene er blegrøde med mørkere årer.

Sorten Abutilon striatum 'Thompsonii' har brogede blade. Blomstringen falder i august-november. Denne og andre brogetbladede sorter er fremkommet ved, at planten er blevet inficeret med et virus. Man er ikke interesseret i at rense planterne for dette virusangreb, idet det netop er medvirkende til at give planterne deres dekorative virk­ning.

Abutilon vitifolium danner 2 m høje buske eller småtræer i hjemlandet Chi­le. Den har 3-5-lappede blade og la­vendelblå eller hvidlige blomster i maj-juni.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (37 stemmer)
Siden er blevet set 11.998 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1368223-05-2023 19:37:00 Ulla poulsen
Jeg har en Abutilon m. røde blomster og gule støvdragere, men den får hele tiden gule blade. Hvad skyldes det?
1173118-07-2017 19:45:51 Ingrid Vest
Jeg har en Abutilon m. røde blomster og gule støvdragere, men den får hele tiden gule blade. Hvad skyldes det?
235517-05-2011 16:23:02 Gitte

De er meget flotte

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her