Logo

Spiralfrugt - Streptocarpus hybridus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Spiralfrugt - Streptocarpus hybridus

Spiralfrugt stammer fra Sydafrika, og de i dag dyrkede sorter er udviklet ved krydsning mellem de oprindelige arter. Blomsterne er tragtformede, svagt to­læbede, 5-6 cm lange og brede og samlet få sammen på et opret skaft; farven er mørkeblå, lilla, hvid eller hvid med rosa striber. Frugten er en aflang kapsel, der er vredet flere om­gange; heraf det danske navn spiral­frugt. Det botaniske navn har samme betydning, idet det er dannet af græsk strepto = dreje og karpos = frugt. Bladene, der er elliptiske, helrandede og stilkede, sidder samlet i en roset.

 

Pleje: Spiralfrugt er ikke nogen kræ­vende plante, og under gode betingel­ser kan man regne med omtrent 3 måneders uafbrudt blomstring om sommeren. Der skal være så meget lys som muligt, uden direkte skarp sol. Ligeledes skal luftfugtigheden være så høj som mulig; det kan opnås ved at anbringe potten på en omvendt potte i en skål vand. Som pottejord bruges en almindelig kraftig standard-jordblan­ding, der er kraftigt gødet. I den lyse halvdel af året skal planten have meget vand.

Efter afblomstringen tilføres gradvis mindre vand, indtil bladene er helt tørret ind. I vinterhalvåret anbringes spiralfrugt tørt og så køligt som muligt, gerne helt ned til 6°C. I februar-marts pottes den i en potte med standard­jordblanding, og temperaturen hæves til omkring 18°C. Vandingen genopta­ges gradvis, efterhånden som der ud­vikles blade på planten.

 

Spiralfrugt er nem at formere i vindueskar­men ved frø eller bladstiklinger.

 

Spiralfrugt (Streptocarpus hybridus) findes i næsten alle farver.

 

Formering: Spiralfrugt kan formeres ved frø og bladstiklinger. Frøforme­ring udføres normalt i erhvervsmæssig øjemed, mens stiklingeformering er lettere for amatører. Ved denne deles et fuldt udviklet blad på langs og tværs, så at bladstykkerne ikke har hovedner­ven med. De får nærmest et trekantet udseende. Disse stykker stikkes i al­mindelig standard-jordblanding uden ret megen næring, f.eks. enhedsjord af typen P-jord. Indtil stiklingerne har dannet nye småplanter, dækkes de med klar plastic for at sikre tilstrække­lig høj luftfugtighed; herved undgås også hyppig vanding, efter at stiklin­gerne er stukket. Hvis planten ikke har dannet egentlig bladroset, kan der stik­kes 3 bladstykker i en potte.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (56 stemmer)
Siden er blevet set 11.454 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1275306-09-2019 09:24:09 Agnete Larsen
Er der nogen der vil fortælle mig hvornår man tager frøstande fra Streptocarpus ?
1220913-05-2018 10:59:24 Anette Tietze
Godt og forståeligt beskrevet, hvor kan man købe disse flotte blomster eller frø. Har ledt nu mange steder. Håber I kan hjælpe mig?
1173519-07-2017 19:50:56 Agnete Larsen
Jeg klipper mine helt nede og er de fine prøver jeg stikke dem, med Floramon. Jeg er ikke super dygtig til men forsøger gang på gang.
1173419-07-2017 14:20:40 Jette Andersen
Er der nogen der ved om man skal klippe stilken helt ned Ved afblomstring
362811-06-2015 16:08:26 Agnete Larsen
Glæder mig til at følge siderne.
343813-07-2011 22:56:23 marianne bentzen
Jeg købte i august måned 10 to flotte planter, og er i år lykkedes med at få planterne til at overvintre, og her i denne sommer står de i min udestue i Rågeleje og blomstrer så smukt.
Tak for den udførlige beskrivelse af pasningen.
Venligst Marianne Bentzen
343912-07-2011 17:39:10 Annette Skov
Mange tak for udførlig redegørelse for pasning af Spiralfrugtens- Streptocarpus. Jeg nyder at se på de smukke blå blomster og der kommer konstant nye.
344020-05-2010 13:24:12 marianne bentzen
Jeg er meget interesseret i denne plante, men har indtil nu ikke været god til at få planten til at komme igen. Derfor køber jeg en ny flot hver forår

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!