Logo

Stuegyvel - Cytisus racemosus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

En spinkel lille busk med stedsegrønne, trekoblede blade - det vil sige, at hvert blad består af tre sammenkoblede småblade - og lysende gule blomster i klaser.

En spinkel lille busk med stedsegrønne, trekoblede blade - det vil sige, at hvert blad består af tre sammenkoblede småblade - og lysende gule blomster i klaser.

Stuegyvel kommer fra De kanariske Øer, men egentlig er det ikke nogen art, men en krydsning mellem Cytisus canariensis og Cytisus maderensis var. magnifoliosus, der findes på Madeira. Krydsningen er dog både kraftigere og mere hårdfør end arterne. Den tilhører ærteblomstfamilien, og det ser man tydeligt på blomstens form. Den har fem kronblade, hvoraf det øverste er større end de andre og kaldes »fanen«. De to nederste er sammenvoksede omkring støvdragerne og kaldes »kølen«, mens de to i midten kaldes »vingerne«. Hos blomsterhandleren kan man købe smukt blomstrende stuegyvel om foråret, men desværre tåler de ikke ret godt stuevarme og stueluft. Kan man holde temperaturen nede omkring 18°C, vil stuegyvel trives bedst. Lys skal den derimod have i store mængder, og den tåler direkte sol hele dagen, blot den får tilstrækkeligt med vand. I varmt vejr og stærk sol må man helst vande den et par gange om dagen. I reglen er den afblomstret i maj, og så kan man enten kassere den eller omplante den i en høj, smal potte og samtidig skære den lidt tilbage. Som pottejord bruges almindelig standardjord. Derefter har den godt af at komme en tur ud i haven eller på altanen. Den skal stadig stå på en solrig plads, men temperaturen vil i reglen passe den godt. Udtørring tåler den dog ikke. Fra maj til juli har den godt af et tilskud af flydende gødning. Om efteråret tager man den ind, før frosten kommer, og så skal den stå lyst og køligt, men frostfrit det meste af vinteren. I februar hæves temperaturen lidt, dog max. 15°C. Man kan formere den ved topstiklinger, som man skærer i maj, når busken alligevel skæres tilbage. De stikkes i fugtig standardjord under en plasticpose med ventilationshuller og stilles ved 18-20°C.

Stuegyvel er en dejlig forårsblomstrende plante med friskt grønne blade og lysende gule blomster.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

I blomstringstiden: forår og sommer skal stuegyvel have rigeligt med vand. Fra august-september, når blomsterknopperne dannes, vandes mere sparsomt, og hele vinteren skal pottejorden kun lige holdes fugtig. Når planten står køligt, forbruger den næsten heller intet vand. Når den er kommet i god vækst efter omplantningen, skal den have et tilskud af flydende gødning, ca. en gang om ugen, til man begynder at aftrappe vandingen i august.

Artikel billede Lys og temperatur

Fra november til januar skal stuegyvel helst stå lyst, køligt, men frostfrit, det vil sige ved en temperatur mellem 6 og 10°C. I februar kan man hæve temperaturen til 12-15°C. (i hvert fald ikke over 18°C.), og så begynder planten at blomstre i marts-apriI.

Om sommeren har en stuegyvel det godt på en solrig plads i haven eller på altanen, blot den får vand og gødning.

Artikel billede Jord og omplantning

Stuegyvel omplantes efter afblomstringen, som regel i maj-juni. Samtidig skæres den lidt tilbage. Muldrig standardjord blandet med lidt sand er udmærket.

 

Artikel billede

Den mest almindelige stuegyvel er en krydsning mellem Cytisus canariensis fra De Canariske Øer og Cytisus made­rensis var. magnifoliosus fra Madeira. Stuegyvel er stedsegrøn og har trekoblede blade og 4-10 cm lange blomster­klaser, der består af gule »ærteblom­ster« fra marts til maj.

 

Pleje: Som så mange vinterblomstren­de planter trives stuegyvel ikke i stærk varme, men tåler dog heller ikke frost. Den skal have så meget lys som muligt og tåler fuld sol. I blomstringsperioden og i perioder med megen sol må plan­ten vandes hyppigt, ofte et par gange daglig, og i sommerperioden skal den desuden gødes. Om sommeren trives stuegyvel bedst udendørs i frisk luft, blot jorden i potten hele tiden er fugtig; jorden kan bestå af enhedsjord med pH 6,5. Som stueplante anvendes stuegyvel oftest som enårig og kasseres efter afblomstringen; med lidt held kan man dog få den til at holde i flere år. Den ompottes da i snævre, dybe pot­ter, plantes fast og skæres tilbage.

 

Formering: Stuegyvel formeres ved topstiklinger i maj-juni. For at få god rod på stiklingerne må temperaturen holdes på 15-20°C, og stikkekassen dækkes med klar plastic for at holde en høj luftfugtighed.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (15 stemmer)
Siden er blevet set 6.185 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her