Logo

Stuelind - Sparmannia africana

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stuelind - Sparmannia africana

Sparmannia er en lille afrikansk plan­teslægt, hvoraf stuelind (Sparmannia africana) dyrkes som stueplante. Plan­teslægten er opkaldt efter den svenske naturforsker Anders Sparmann (1747- 87), som især studerede den sydafrikanske flora. Stuelind er stedsegrøn, håret og har lysegrønne blade, som er 12-25 cm lange og hjerte- til ægforme­de; de minder meget om løvet hos vort almindelige lindetræ, heraf det danske navn. I januar-marts udvikles hvide blomster med iøjnefaldende støvdra­gere, hvoraf nogle er fertile, andre ikke. De fertile støvdragere er gule ved grunden og purpur ved toppen, mens de sterile er purpur, men gule ved toppen. Der findes en meget rigtblom­strende dværgform, ligesom en fyldt­blomstret sort, Sparmannia africana 'Plena', dyrkes meget.

 

Stuelind (Sparmannia africana) er en stor og pladskrævende stueplante, som kan oversomre ude på terrassen.

 

Pleje: Stuelind skal have en lys place­ring, men tåler ikke direkte sol om foråret og om sommeren. Om somme­ren kan planten eventuelt stilles uden­dørs på et lunt sted for at tages ind igen i løbet af september og overvintre så køligt og lyst som muligt. Temperatu­ren må gerne komme helt ned på 5-6°C. Om foråret og sommeren skal stuelind have meget vand, i varme perioder en gang om dagen. Om vinte­ren vandes betydelig mindre, i særde­leshed ved lave temperaturer; men jorden må aldrig tørre fuldstændig ud. Der gødes kun i den lyse halvdel af året. Som pottejord kan bruges en almindelig standard-jordblanding. Hvis planten begynder at tabe bladene forneden, kan den beskæres kraftigt, hvorefter den skyder på ny.

 

Formering: Stuelind formeres ved stik­linger, der tages, når blomstringen er afsluttet. Som stiklinger bruges de yderste dele af top- og sideskuddene, og hver stikling skal være 8-10 cm lang.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (32 stemmer)
Siden er blevet set 4.784 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
232901-06-2012 20:44:50 una madland
Jeg har fått en stikkling av stuelind. Det ser ut som den klarer seg greit, men nå har noen av bladene fått brune flekker. Hva kan det være?

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her