Logo

Voksrør - Sanchezia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Voksrør - Sanchezia

Sanchezia er hjemmehørende Sydamerika og omfatter ca. 20 arter, hvor­af Sanchezia nobilis nok er den bedst kendte. Navnet er knyttet til den spanske botanikprofessor Jose San­chez, der levede i det 19. årh. Det er en halvbusk, som er i familie med stuescepter (Aphelandra squarrosa). Skuddene er mere eller mindre firkan­tede; blomsterne er rørformede og har en voksagtig konsistens, og de er sam­let i aks eller toppe. Men det er især de iøjnefaldende blade med de skarpt aftegnede bladnerver, som giver plan­ten dens dekorative værdi.

 

Pleje: Planterne kan blive 1-2 m høje, hvis de står i en vinterhave med jævn god varme, mens de i en stue ikke bliver meget over 1 m. De tåler megen varme og skal have fugtig luft; de skal også have så meget lys som muligt, men tåler ikke direkte, stærk sol; blade­ne kan blive slappe og få svedne plet­ter, hvis solen er for stærk. Tilstrække­lig høj luftfugtighed kan opnås ved at stille planten på en omvendt potte i en skål vand, men sådan, at vandet ikke når op omkring pottejorden; desuden kan daglige overbrusninger være nytti­ge. Pottejorden må hele tiden være jævnt fugtig; også i blomstringsperio­den vandes der hyppigt med kuldslået vand, idet planten dårligt tåler koldt vand. I sommerhalvåret tilføres regel­mæssigt næring. Den ideelle tempera­tur er 18-25°C. Ompotning og beskæ­ring sker bedst om foråret. Voksrør tåler forholdsvis kraftig beskæring, der altid bør ske så tæt over et blad som muligt for at undgå sygdomsangreb; det afskårne materiale kan bruges til formering.

 

Formering: Topstiklinger på 10-15 cm slår let rod i f.eks. en oasis-terning eller en specialblandet jord, beregnet til formering. Stikkemediet skal være mellem 20 og 25°C for at give så god rodslagning som mulig. Efter stiknin­gen kan der dækkes med klar plastic, hvorved den nødvendige høje luftfug­tighed kan opretholdes.

 

Arter:

Sanchezia nobilis stammer fra Bolivia, Brasilien og Peru. Bladene er skinnende grønne, modsatte, lancet­formede og har guldgule bladnerver; bladene er 20-25 cm lange. Sent på efteråret og om vinteren udvikles de gule, rørformede blomster, der er sam­let i akslignende blomsterstande; høj­bladene, der omgiver blomsterne, er røde. Sorten Sanchezia nobilis 'Glau­cophylla' har dybgrønne blade med brede, gule bladnerver.

 

Sanchezia parvibracteata stammer fra Brasilien. Bladene er ca. 30 cm lange og 15 cm brede, ovale og tilspidsede. Blomsterne er gule med røde, ca. 2 cm lange højblade; de er samlet i toppe. Sorten Sanchezia parvibracteata 'Vari­egata' har lysegule bånd langs bladner­verne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 9.190 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her