Logo

Vorteblad - Gasteria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vorteblad - Gasteria

Vorteblad omfatter mange arter og et stort antal sorter og hybrider (kryds­ninger). Plantens naturlige vokseområ­de er det sydvestlige Afrika og Kaplan­det. Da planten ikke stiller mange krav til klima og jordbund og blomstrer på en ikke-solrig, men dog forholdsvis lys plads, er den ideel som stueplante. Blomsterne er hvælvet opblæst ved grunden og aflange; kronbladene er vokset sammen til et rør. Blomsterne er oftest orange eller rosa med grønlige spidser og er samlet i en lang klase. Hos unge planter er bladene altid tora­dede; men hos en række arter bliver de efterhånden samlet i rosetter eller spi­raler. Bladene er plettede, aflange, stive og tykke med en ujævn, vorte­agtig overflade; i sol bliver de rødlige. P.gr. af de mange hybrider og de afvigende vækstformer hos unge og gamle planter kan det være vanskeligt at bestemme den enkelte plantes navn nøjagtigt; også de mange krydsninger med nærstående slægter kan give van­skeligheder. Hybrider opstået ved krydsning med Aloe kaldes Gastrolea, mens krydsninger med Haworthia kal­des Gasterhaworthia.

 

Pleje: Dyrkningsmediet skal være næ­ringsrigt og let gennemtrængeligt for vand. Større planter kan stilles uden­dørs om sommeren; planter, der har stået i skygge, må ikke pludselig an­bringes i solen, som let kan svide bladene. Vorteblad er ellers en sund plante, som ikke angribes af sygdom­me og skadedyr.

 

Formering: Formeringen sker ved si­deskud, frø og bladstiklinger; stiklinge-formering bruges især, hvor det dre­jer sig om sjældnere arter.

 

Arter:

Gasteria armstrongii er en lille, langsomt voksende art med mørke­grønne, tungeformede blade, der bli­ver op til 5 cm lange og 3 cm brede; de ældste blade sidder med opadbøjet spids trykket mod jorden og i toradede rækker; senere dannes en roset.

 

Gasteria disticha er en stængelløs plan­te med toradede, tungeformede, 20-25 cm lange og 5 cm brede blade, der er mørkegrønne med runde, hvide pletter i tværbånd.

 

Gasteria liliputana er en lilleputagtig plante med tætte bladrosetter. Bladene er ca. 3,5 cm lange og I cm brede, glatte, skinnende grønne og hvidplet­tede. De rosafarvede blomster udvik­les tidligt om foråret.

 

Gasteria maculata bliver op til 50 cm høj. På ældre planter er bladene an­bragt i en spiral op ad stænglen; de er 20 cm lange, glatte, mørkegrønne med lysegrønne til hvide pletter. I sol afble­ges bladene og bliver næsten rosa. Bladranden har skarpt aftegnede, hvidlige striber.

 

Gasteria verrucosa blev dyrket allerede i 1720 i Leiden. Bladene er samlet i to rækker. Overfladen er dækket af hvi­de, vorteagtige prikker. Der dannes talrige udløbere fra grunden af moder­planten.

 

Vorteblad (Gasteria) er en nem stueplante.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.981 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her