Logo

Naturhaven

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Naturhaven

I naturhaven hersker den stærkeres ret. Blot bør man bevare et par gangstier for selv at kunne nyde vegetationen.

Naturhaven er oprindelig et kulturhi­storisk begreb inden for havekunsten, sandsynligvis udsprunget af den land­skabelige have omkring midten af for­rige årh. Rester af arkitektoniske ha­ver lader sig næsten altid genkende og retablere, selv efter mange års forfald; men naturhaven, der er anlagt bevidst efter naturens egne principper, lader al identifikation ude af betragtning. Gan­ske enkelte litterære spor antyder imidlertid, at naturhaver allerede j old­tiden fandtes i både Orienten og Europa. Ligeledes har det været mu­ligt, på baggrund ,af gamle tegninger, at genkende nogle enkelte af naturha­vens elementer i andre haver. Det drejer sig om lunde og blomsterenge, der har fungeret som naturafsnit i arkitektoniske haver.

I dag fremtræder naturhaven stadig som begreb i moderne haver, dog snarere som mere eller mindre utilsig­tede økologiske haver. Men elemen­terne er de samme, og de kræfter, der virker i dem, er stadig naturens egne. De stærkeste plantearter overlever, og haven kræver derfor kun ringe vedlige­holdelse, idet den samtidig virker som et uberørt stykke natur. Helt uden vedligeholdelse genskabes på få år ste­dets oprindelige vegetation. Fritidsgrunde eller naturgrunde må og­så betragtes som et nutidigt kulturhi­storisk begreb, men kan næppe kaldes naturhaver. Ofte er det servitutmæssi­ge begrænsninger eller fredningsmæssi­ge restriktioner, der sikrer den oprin­delige beplantning i området.

Se også artiklerne Blomstereng, Fri­tidshave og Strandhave.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (13 stemmer)
Siden er blevet set 5.094 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her