Logo

Pergola

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pergola

Skovranke (Clematismontana rubens) udvikler sig hurtigt og smukt på en pergola. Den er tilmed tidligtblomstrende og kan senere på sommeren afløses af andre velegnede slyng- el­ler klatreplanter.

 

Pergolaen er en moderne udgave af et meget gammelt element i havekun­sten, nemlig løvgangen. Ordet er itali­ensk og betyder netop løvgang. Dette begreb er opstået med inspiration fra de gamle romerske og arabiske søjle­rækker, der som regel var helt over­vokset af vinranker, som udover de læskende frugter gaven svalende skygge.

De allerførste egentlige løvgange be­stod næsten altid af en dobbelt række løvtræer, hvis grene kunstigt blev bøjet frem imod hinanden og sammenbun­det eller sammenpodet på midten. Samtidig blev sidegrenene bundet ud til siden for at danne et espalier, så at løvgangene altid var lukkede både for­oven og på siden. Den videre vækst og vedligeholdelse medførte, at disse løv­gange eller buegange altid blev særde­les tillukkede og mørke.

Den moderne pergola tjener samme formål. Buegangenes espalierede si­degrene er væk, og de bærende ele­menter udgøres i stedet for af planter­ne nu af murpiller, rør eller i de fleste tilfælde træstolper med overliggere af samme materiale.

Blomstrende slyng- og klatreplanter anvendes ofte i forbindelse med pergo­laer; men også eksotiske bladplanter bibringer mur- eller træværket en god karakter og skaber svalende skygge i haven. Ofte anvendte blomstrende pergolaplanter er stor- og småblom­strede klematis, slyngroser, kaprifol, klatrehortensie og blåregn. Af blad­planter anvendes oftest tobakspibe­planten, humle, vedbend og vin.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 11.163 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
335824-01-2014 16:52:25 Jørgen olesen
hej jeg så i fjernsynet en udsendelse fra en engelsk have her have de en stor pergola der var beplantet med en plante der bar navnet japansk wei....... desværre fik jeg ikke hele navnet, men den bar nogle store klasser af blomster som var hvide/blå duften var mouskusagtig

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her