Logo

System i haven

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

System i haven

 

Haven, hvor familien ønsker alle havens forskellige virkemidler repræsenteret: Opholdshaven med blomster og arbejds- og siddeplads. Køkkenhaven med fliseindrammede bede og drivbænke. Frugttræer og frugtbuske. Hele herligheden indrammet af hække, der skaber mulighed for et ugenert friluftsliv.

 

Tingene skal fungere. Det er tidens løsen i hjem og på arbejdsplads og for resten også i haven. Her gælder det mere end før, fordi den i højere grad er blevet en brugsgenstand, beregnet for familiens udeliv. Derfor kan der som indledning til en havesæson være anledning til at spørge, om alt fungerer efter familiens ønsker. Måske kan man ved enkle ændringer vende alt til det bedre.

 

Lad os for at få system i tingene tale om følgende fire faktorer: Køkkenhaven, frugthaven, opholdshaven med blomsterne og havens ramme.

 

Hosstående haveplan er tænkt som typeforslag, der viser, at man holder disse fire afdelinger adskilt og sådan, at de hver for sig er anbragt på en hensigtsmæssig plads. Huset ligger her på grundens nordlige del ud mod færdselsåren og danner sammen med de udvendige hække beskyttelse mod blæst og indkig.

 

Opholdshaven

For de fleste er opholdshaven særlig betydningsfuld. Den koncentrerer sig omkring huset med et flisebelagt uderum til udendørs sysler af forskellig art samt til havemøbler. Al tså en terrasse af så stor størrelse, at der bliver plads til dagligdagens mange aktiviteter og til indtagelse af diverse måltider, når temperaturen tillader det. Nogle vil foretrække en overdækket terrasse til forlængelse af opholdet i det fri forår og efterår samt i ugunstigt vejr. Det er jo ikke kun sommerens hverdagsrum og spiseplads. Selv en del af husmoderens arbejde kan udføres her, hvis køkkenet ikke ligger for langt væk.

 

Mange vil foretrække at lade blomsterbedene koncentreres omkring huset, så man har dem på nærmeste hold og kan glæde sig over dem også inde fra husets opholdsstuer. Derfor skal disse bede ikke benyttes til afskæringsblomster. Mere passende er det at anlægge nogle rækker til afskæring i forbindelse med køkkenhaven. Raffinementer som ildsteder, udekøkken, fuglebad og bassin vil man også gerne have i så intim forbindelse med hverdagsrummene som muligt.

 

Nyttehaven

Køkkenhaven er placeret som et regulært stykke land i havens nederste, solbeskinnede del. Størrelsen er afhængig af familiens forbrug og interesser. Måske skal den gøres så stor, at græsplænen må formindskes væsentligt. I trange tider er man især tilbøjelig til at lægge hovedvægten på madnyttige havesager.

 

Krydderurter til det daglige forbrug som persille, dild og purløg er det skønt at kunne smutte ud og hente på få minutter.

 

Måske lader det sig gøre at indrette en lille kryddergård ud for køkkendøren. Enkelte køkkenurter er så kønne, at de med fordel kan indføjes mellem stauderne. Det gælder f. eks. artiskok, grønne asparges og etageløg.

 

Praktisk er det at lade køkkenurtebedene indramme af fliserækker. Så undgår man at træde muldjorden stærkt sammen, og man kan gå tørskoet ud og hente tingene fra havens jord til hjemmets bord. Drivhuset er blevet meget populært de senere år, specielt beregnet til dyrkning af egne tomater, agurker, meloner og spansk peber. Langt billigere er det at anskaffe nogle drivbænke, der nu er kommet i handelen i konstruktioner specielt beregnet for privathaven. Så er der særlige muligheder for fremdrivning af egne udplantningsplanter og for dyrkning af tidlige jordbær, kartofler og salat.

 

Som adskillelse mellem opholdshaven og køkkenhaven ses en række frugttræer og en indvendig hæk, der kan erstattes af en række frugtbuske. Køb af bær er i dag så bekostelig på grund af den høje plukkeløn, at det er en stor økonomisk fordel med nogle buske af solbær, ribs og stikkelsbær samt nogle rækker hindbær i egen have. Frugttræer kan også betragtes som prydtræer, der er særlig kønne i blomstrings- og frugtbæringsperioden. Man vil ofte have dem i plænen og som espalier op ad husets vægge.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.677 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her