Logo

Lotus - Nelumbo

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lotus - Nelumbo

Nelumbo er det singhalesiske navn for lotus, som er hjemmehørende i et

område, der strækker sig fra Nordame­rika til Sydøstasien og videre til tropisk og subtropisk Australien.

Lotus har smukke blomster, der i gen­nemsnit er 25 cm i diameter. Hver blomst, der sidder på en lang stængel, som rager op over bladene i vandover­fladen, består af mange kronblade med mange støvdragere omkring en stor griffel. Når befrugtningen har fundet sted, svulmer griflen op til en stor, peberbøsselignende frugt med en dia­meter på ca. 15 cm. Frøene er sorte og på størrelse med en hasselnød. Så snart de er modne, falder de ned på bunden af vandet, hvor de kan ligge i flere år, før de spirer.

De først udviklede blade ligger lige i vandspejlet, mens de senere udviklede hæver sig op over vandet. Bladene er gennemsnitlig 30-50 cm og forsynet med 100-150 cm lange stilke, dækket af et vandskyende vokslag, der giver dem et blågrønt udseende.

 

Lotus klarer sig godt udendørs i varme somre.

 

Pleje: Lotus dyrkes i bassiner i vinter­have eller varmhus, men kan i varme somre flyttes udendørs. De gror godt i en kraftig, næringsrig lerjord. De tyk­ke, kødede rødder (rhizomer) er me­get lette at beskadige, idet sideskudde­ne let knækker af. Rhizomet lægges et par cm under jordoverfladen i bunden af bassinet, hvorefter der tilføres så meget vand, at det står et par cm o­ver jordoverfladen. Efterhånden som planterne gror, tilføres der så meget vand, at det står 30-35 cm over jord­overfladen. Når planterne begynder at visne, sænkes vandspejlet, indtil jor­den er fri for stående vand; det er den bedste måde at overvintre lotus på. Omplantning kan finde sted ca. hvert tredje år.

 

Formering: Lotus formeres ved deling af rhizomerne i forbindelse med om­plantning eller ved frø.

 

Arter: Nelumbo nucifera er den ældste og mest kendte af de to arter. Allerede

500 f.Kr. blev den dyrket af ægypter­ne. Den betragtes som hellig blomst af forskellige religioner, bl.a. buddhis­men. I Tibet, Indien og Kina finder man Nelumbo nucifera som symbol på frugtbarhed. Blomsterne er rosafarve­de. Først og fremmest japanerne har forædlet denne blomst; blandt sorter­ne kan nævnes 'Ohga-Hasu', en gam­melrosa sort; 'Rozanpahu', en hvid, dobbeltblomstret sort, og 'Hekitairen', en rosa, dobbeltblomstret sort. Nelumbo lutea har gule, duftende blomster, der minder om en stor tuli­pan. Den vokser i Nordamerika fra Florida til Texas, hvor den tidligere blev plantet af indianerne, der brugte de kødede, stivelsesholdige jordstæng­ler som føde. Arten blev tidligere be­kæmpet som ukrudt, fordi floddamper­nes skovlhjul hang fast i dem, og den findes nu kun få steder i vild tilstand. Sorten Nelumbo lutea 'Mikado' kan trives udendørs hos os om sommeren.

 

Når blomsten hos lotus er befrugtet, svulmer griflen op og minder om en peberbøsse.

 

Lotus corniculatus se kællingetand

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (13 stemmer)
Siden er blevet set 7.924 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
134514-05-2014 08:52:06 Mary-Ann Næsted Nielsen
Har fået en pose frø og vil så gerne få dem til at gro

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her