Logo

Beskæring – formelle hække

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Formelle hække (de hække, der klippes så de får en regelmæssig form) kan skabe eller ødelægge en have. Hvis de er velformede og velpassede giver de en have et velpasset ... 

Formelle hække (de hække, der klippes så de får en regelmæssig form) kan skabe eller ødelægge en have. Hvis de er velformede og velpassede giver de en have et velpasset indtryk. Hvis de er uensartede og dårligt klippet vil de være en konstant kilde til irritation for perfektionisten og gøre haven mindre attraktiv.

Klipning af en hæk virker som så naturlig en ting, at mange haveejere bliver overrasket over, at der kan være noget at forklare, men med den rette teknik vil haven komme til at se bedre ud, sandsynligvis gøres arbejdet hurtigere og med mindre besvær og sandsynligvis også mere sikkert.

 

Artikel billede

Hækkens sider skal hælde indad mod toppen. Det er lettere at lave en flad top end en buet.

 

Artikel billede

En afrundet top er køn, men det kræver et godt øjemål at gøre den ensartet.

 

Artikel billede

A. Skønheden i en formel hæk ligger i dens stramme form. Hvis man forsømmer at passe en formelt klippet hæk vil man lægge mærke til den af de forkerte grunde. Hække, som vokser hurtigt, kræver beskæring flere gange om året, men mange stedsegrønne hække klarer sig med en eller to årlige beskæringer.

Hvis man er i tvivl om, hvornår der skal beskæres, kan man søge oplysning i specialbøger, selvom man ikke går galt i byen hvis man beskærer, når hækken begynder at se uordentlig ud.

 

Artikel billede

B. Det er lettere at opsamle afklippet, hvis man lægger et lag plastic langs hækken.

 

Artikel billede

C. Hvis man bruger en manuel hæksaks, skal man forsøge at holde skærene flad mod hækken. Hvis man klipper med en ujævn rytme bliver hækken uensartet.

 

Artikel billede

D. Den vanskelige del af hækklipningen er at finde den rette højde. Medmindre man har et meget godt øjemål og stor erfaring, vil der sandsynligvis blive en dal eller en bule et eller andet sted, eller en skrånende linie fra den ene ende til den anden. Det lægger man ofte først mærke til, når man står i en vis afstand fra hækken. Jo højere hækken er, jo vanskeligere er det at fa den rette højde uden hjælpemidler. Jo højere, man skal række sig, jo større er tendensen til at lave skæve hække. Træk en stram snor at klippe efter. Husk at sætte snoren så lavt, at der bliver plads til vækst. Det afhænger af plantetype, men 30 cm under den ønskede sluthøjde er sandsynligvis ikke for meget.

 

Artikel billede

E. Forsøg at holde skærene vandret når toppen af hækken skal klippes. Det kan være nødvendigt at tage en stige til hjælp.

 

Artikel billede

F. Elektriske eller motordrevne hækklippere er hurtige og lette at arbejde med, men man skal være forsigtig med brugen af dem. Brug beskyttelsesbriller, havehandsker og gerne høreværn. Hvis hækklipperen er elektrisk skal ledningen altid holdes i sikker afstand af skæret og der skal sikres mod kortslutning. Hækklipperen føres i en bevægelse, der er parallel til hækken.

 

Artikel billede

G. Visse nåletræer sætter kraftige sideskud i perioderne mellem de regelmæssige beskæringer. De fjernes simpelthen med en beskæresaks.

 

AFRUNDING OG AFSMALNING

En hæk, som bliver smallere mod toppen tåler bedre vejrets påvirkning. Hækken formes bedst over et stykke tid, samtidig med at den etableres. Selvom hækken er flad foroven, skal den blive smallere opefter. Hvis en allerede godt etableret hæk skal formes på denne måde, vil der sandsynligvis blive nogle mindre kønne områder med bare pletter i et stykke tid. Når hækken har fået den korrekte form, kommer der mere lys til hækkens nederste dele, og det betyder, at den bliver tættere.

 

Den klippede takshæk har alle de gode kvaliteter ved omhyggelig beskæring.

Se billede øverst.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (11 stemmer)
Siden er blevet set 6.189 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her