Logo

Beskæring – foryngelse af en overset hæk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Når man skærer en gammel, forsømt bæk tilbage, begynder man med den ene side. Når der bar udviklet sig nye skud det følgende forår, beskæres den anden side. Og ...

Hække er meget lette at klare, hvis de er små og kompakte. Selvom man ønsker en høj hæk, behøver den ikke at være så bred, at det er vanskeligt at beskære den i toppen. Man kan ofte skære en gammel hæk tilbage for at gøre den mindre (selvom nåletræer ikke reagerer godt på denne behandling, bortset fra taks). Der går adskillige år, før hækken kommer til at se rigtig godt ud igen, men det kan være besværet værd.

 

Når man skærer en gammel, forsømt bæk tilbage, begynder man med den ene side. Når der bar udviklet sig nye skud det følgende forår, beskæres den anden side.

 

Artikel billede

A. En hæk eller en afskærmning, som bliver for høj eller bred, kan optage værdifuld plads, og det gør pasningen af hækken mere besværlig. Man kan somme tider reducere bredden af en gammel hæk drastisk ved at sprede beskæringen over et par sæsoner, og man kan ofte reducere højden radikalt. Sørg for at ordne den ene side første år og den anden side det næste år. På denne måde når den første side at komme i gang med væksten igen. Sav grenene tilbage til et sted, der ligger under den ønskede sluthøjde. Skær så langt tilbage, at det giver plads til den nyvækst, som er nødvendig for at dække resterne efter beskæringen.

 

Artikel billede

B. Tykkelsen af de skud. som befinder sig i midten af en gammel hæk, vil sandsynligvis værre større end en beskæresaks eller en langskaftet saks kan klare. En stiksav er en effektiv måde at klare disse tykke skud på.

 

Artikel billede

C. Der viser sig normalt nyvækst fra grenstumperne, selvom visse planter er mere villige til at skyde end andre. Skær nyvæksten tilbage når den er ca. 15 cm for at fremme forgrenet vækst og lad derefter væksten blive så høj som ønsket. Denne hæk er reduceret i højde og bredde og er nu meget lettere at have med at gøre.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (33 stemmer)
Siden er blevet set 13.701 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her