Logo

Beskæring – uformelle blomstrende hække

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

De fleste blomstrende hække beskæres bedst, når blomstringen er slut. Undtagelser finder man, hvor blomstringen efterfølges af dekorative frugter, som hos ...

De fleste blomstrende hække beskæres bedst, når blomstringen er slut. Undtagelser finder man, hvor blomstringen efterfølges af dekorative frugter, som hos rynket rose, Rosa rugosa.

 

Uformelle hække er ofte blomstrende, så tidspunktet for beskæring kan være kritisk. Hvis der beskæres på det forkerte tidspunkt, kan man fjerne de blomstrende skud. Der er dog meget større fleksibilitet i beskæringen af en uformel hæk end af en formel. Beskæringen er rettet mod begrænsning af hækkens størrelse.

 

Artikel billede

Uformelle blomstrende bække beskæres normalt bedst lige efter blomstring. Klip ikke i en formel form, men afkort skuddene, som har udviklet sig siden den sidste beskæring for at bevare en kompakt, men køn form.

 

Artikel billede

A. Hvis man har en stor uformel hæk, er det lettest og hurtigst at beskære den med en manuel hæksaks eller en elektrisk hækklipper. Det bør man dog kun gøre ved planter med små blade, som berberis. Skær tilbage til rette størrelse og forsøg Ikke at opnå en ensartet overfade som for en formel hæk.

 

Artikel billede

B. Selvom det er mere tidskrævende, er det bedre at bruge en beskæresaks, Især for planter med større blade. For at begrænse størrelsen skæres skud, som er for lange, tilbage til et sted, hvor et passende skud kan tage over. Hvis der Ikke er noget erstatningsskud, kan man normalt fjerne skuddet helt. Den løse form hos denne hæktype dækker let huller. Man kan også bare afkorte skuddet som vist i næste trin.

 

Artikel billede

C. Ved simpelthen at afkorte lange skud hvert år, vil uformelle hække bevare deres gode udseende. Det begrænser størrelsen og betyder mange sideskud, som giver hækken et tættere udseende. En uformel hæk skal ikke se ud, som om den er tætklippet, så undgå helt ensartet beskæring.

 

Artikel billede

D. Lavendel beskæres bedst med en hæksaks tidligt eller midt på foråret eller efter blomstring. Fjern de gamle blomsterstande (hvis det ikke allerede er gjort) sammen med 2,5 cm af sidste års vækst. Skær ikke ned i ældre, forveddet vækst. Rosmarin kan beskæres på samme måde, men vent til blomstringen er slut.

 

Artikel billede

E. Buskroser, der bruges som hæk, kræver normalt ikke kraftig beskæring på samme måde som roser i bed. Hvis planterne bliver for tætte og meget forveddede fjernes nogle af de ældste og tykkeste skud helt.

Artikel billede

Escallonia klippes somme tider til en formel hæk, men ved at undlade klipning, kan man få en dekorativt blomstrende uformel hæk ud af det. Der beskæres, når blomstringen er slut.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.785 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
645130-07-2016 06:41:00 Sigrid Roesbjerg
Hvordan beskærer jeg en potentilla hæk, når jeg vil bevare blomsterne?
278524-05-2014 10:44:58 mette olsen
lige det jeg søgte

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her