Logo

Bægersvamp - Peziza

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bægersvamp - Peziza

Bægersvampe hører til den gruppe af svampe, hvis sporer dannes inde i sækformede celler; gruppen kaldes for sæksporesvampene. I de fleste tilfælde dannes sækkene på et særligt frugtlege­me af forskellig form, og der udvikles næsten altid 8 sporer i hver af de mange sække. Myceliet, der vokser i jorden eller inde i planter, består af tynde tråde (hyfer). 

Bægersvamp er en meget artsrig slægt, men mange af arterne er ret sjældne her i landet. De er karakteriseret ved, at frugtlegemet åbner sig foroven, så sporelejet bliver blottet. De unge frug­ter er bægerformede, men afflades ved modning.

 

Orange bægersvamp er ret almindelig i skovbunden i oktober.

 

Orange bægersvamp (Peziza aurantia) er ret almindelig. Det er en smuk svamp, der udvendig er gullig og ind­vendig orangerød. På muldrig skov­bund kan svampen blive indtil 15 cm stor, mens den på fx grusede forto­ve kun bliver ca. 1 cm. Den er fremme i oktober-november.

 

Sort bægersvamp (Peziza nigrella) er ret sjælden. Svampen er udvendig mørkebrun, indvendig skinnende sort. Formen er ret flad, og den bliver 1-4 cm stor. Man finder den i marts i nåleskove, hvor den vokser på nåle­dækket.

 

På gødning eller gødet jord finder man til tider blære-bægersvamp (Peziza ve­siculosa), der er uregelmæssigt halv­kugleformet-krukkeformet. Svampen bliver 2-5 cm stor, og den udvendige farve er hvidgullig, mens den indven­dige skive er læderfarvet til honning­farvet.

 

Den morsomste af form er nok æsel­ørebægersvamp (Peziza onotica), hvis farve er gullig til kødfarvet. Svampen bliver 3-8 cm høj og øreformet, med indrullet eller delvis flad rand. Stokken er kort og stærkt håret. Man finder svampen hist og her, især i løvskove.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.940 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her