Logo

Bægersvamp - Peziza

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Bægersvamp - Peziza

Bægersvampe hører til den gruppe af svampe, hvis sporer dannes inde i sækformede celler; gruppen kaldes for sæksporesvampene. I de fleste tilfælde dannes sækkene på et særligt frugtlege­me af forskellig form, og der udvikles næsten altid 8 sporer i hver af de mange sække. Myceliet, der vokser i jorden eller inde i planter, består af tynde tråde (hyfer). 

Bægersvamp er en meget artsrig slægt, men mange af arterne er ret sjældne her i landet. De er karakteriseret ved, at frugtlegemet åbner sig foroven, så sporelejet bliver blottet. De unge frug­ter er bægerformede, men afflades ved modning.

 

Orange bægersvamp er ret almindelig i skovbunden i oktober.

 

Orange bægersvamp (Peziza aurantia) er ret almindelig. Det er en smuk svamp, der udvendig er gullig og ind­vendig orangerød. På muldrig skov­bund kan svampen blive indtil 15 cm stor, mens den på fx grusede forto­ve kun bliver ca. 1 cm. Den er fremme i oktober-november.

 

Sort bægersvamp (Peziza nigrella) er ret sjælden. Svampen er udvendig mørkebrun, indvendig skinnende sort. Formen er ret flad, og den bliver 1-4 cm stor. Man finder den i marts i nåleskove, hvor den vokser på nåle­dækket.

 

På gødning eller gødet jord finder man til tider blære-bægersvamp (Peziza ve­siculosa), der er uregelmæssigt halv­kugleformet-krukkeformet. Svampen bliver 2-5 cm stor, og den udvendige farve er hvidgullig, mens den indven­dige skive er læderfarvet til honning­farvet.

 

Den morsomste af form er nok æsel­ørebægersvamp (Peziza onotica), hvis farve er gullig til kødfarvet. Svampen bliver 3-8 cm høj og øreformet, med indrullet eller delvis flad rand. Stokken er kort og stærkt håret. Man finder svampen hist og her, især i løvskove.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.521 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!