Logo

Fluesvamp

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fluesvamp

Fluesvampe har oftest fællessvøb og lamelsvøb. Den nedre del af svøbet danner en fri skede omkring den nedre del af stokken, foden, der er mere eller mindre løgformet opsvulmet. Den øv­re del af svøbet sprænges i større eller mindre skæl, der bliver siddende på hatten. Når hatten folder sig ud, sidder lamelsvøbet tilbage som en ring omkring stokken. Hatten er let at løsne fra stokken; lamellerne er hvide.

 

Arter: Grøn fluesvamp (Amanita phalloides) har olivengrøn, 7-12 cm bred hat, vokser i løvskov og kan forveksles med spiselige svampe af samme farve.

NB: Svampen er dødelig giftig.

 

Høj fluesvamp (Amanita excelsa) har en hudagtig ring på stokken. Hatten er blegt til mørkt gråbrun, 6--15 cm bred. Vokser i nåleskove og er ikke giftig, men værdiløs som spisesvamp.

Kugleknoldet fluesvamp (Amanita ci­trina) har en udstående ring på stok­ken, der nedadtil er kugleformet opsvulmet. Hatten er hvidgul til citrongul med uregelmæssige hudlapper , 5-9 cm bred. Ikke giftig, men værdiløs.

Panter-fluesvamp (Amanita pantheri­na) har en kort stok med en smal ring. Hatten er lyst eller mørkt daddelbrun eller jordbrun med hvide rester af svøbet. Meget giftig!

 

 

 

Undgå de livsfarlige forvekslinger mellem de lækre champignons (til venstre på hvert af de ovenstående fire billeder) og de giftige fluesvampe (til højre på billederne).

 

Panter-fluesvamp (Amanita pantherina) med daddelbrun hat og hvide lameller. Den er meget giftig og kan forveksles med champignon.

 

Kugleknoldet fluesvamp (Amanita citrina) har citrongul hat og hvide lameller. Ikke giftig, men uspiselig.

 

Rød fluesvamp (Amanita muscaria) vokser især under nåletræer. GIFTIG.

Rød fluesvamp har en kraftig, hængende ring på stok­ken, der er roeformet opsvulmet for­neden. Hatten er orangerød til skarla­gen, senere gulligrød med hvide, løse skæl. Har en ubehagelig, fad lugt. Den vokser i unge nåleskove. Giftig.

 

Rødmende fluesvamp (Amanita rubes­cens) har bred, hængende ring og roe­formet fod. Hatten er brunlig til kød­farvet med grå eller rødgrå skæl. Al­mindelig, især i løvskov. Spiselig, men kan forveksles med de giftige arter af fluesvamp.

 

Snehvid fluesvamp (Amanita virosa) har en mindre, affaldende ring ·om­kring en tynd, trævlet-skællet stok. Hatten er fedtglinsende og lidt klæb­rig. Farven er hvid, senere creme, hvorefter toppen bliver brunlig til rød­agtig. Vokser i løvskov og har en ubehagelig duft. Kan til tider forveks­les med champignon, men kendes på de hvide lameller. Dødelig giftig!

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (10 stemmer)
Siden er blevet set 4.163 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her