Logo

Mælkehat - Lactarius

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Mælkehat - Lactarius

Mælkehatslægten består af en række arter, hvor flere er almindelige i Dan­mark. Mange af arterne vokser i løv- ­og nåleskove og er jordboende. En del rummer skarptsmagende stoffer, men nogle er spiselige. Det danske navn mælkehat hentyder til den rigelige mælkesaft; det botaniske navn Lactari­us, af latin lac = mælk, hentyder til samme egenskab. Frugtlegemet mang­ler ring og slør, og hatten er ofte stor, stærkt farvet, med blegt kød og hvide sporer.

 

På mælkehatten viser mælkedråberne sig efter den mindste rift.

 

Arter:

Hvidfiltet mælkehat (Lactarius vellereus) er hvid og filtet og har en 10-20 cm stor hat. Mælken er hvid og smagen brændende skarp; svampen kan dog spises efter udvanding og nedsaltning. Vokser i flokke i løvsko­ve.

 

Kamfer-mælkehat (Lactarius campho­ratus) er mørkt rødligbrun med 2-4 cm stor hat. Mælken er klar og har en stærkt kokoslignende lugt. Vokser i løvskove.

 

Olivenbrun mælkehat (Lactarius neca­tor) har en 6-14 cm stor, slimet hat. Mælken er hvid og har en brændende smag; svampen er uspiselig i rå til­stand. I Østeuropa er den meget ud­bredt og spises efter nedsaltning. Vok­ser i fugtige nåle- og løvskove.

 

Orange mælkehat (Lactarius aurantia­cus) har en 4-8 cm stor hat. Mælken er hvid og har en mild smag, men svam­pen er værdiløs som føde. Vokser i nåleskove.

 

Peber-mælkehat (Lactarius piperatus) har en hvid, 6-15 cm stor hat. Mælken er hvid og har en brændende smag. Kan spises efter udvanding og nedsalt­ning. Vokser ofte flokvis i bøgeskove.

 

Rødbrun mælkehat (Lactarius rufus) har en 4-8 cm stor, puklet hat. Mælken er hvid, kødet rødgyldent og smagen skarp. Svampen er uspiselig. Alminde­lig i nåleskove.

 

Spiselig mælkehat (Lactarius volemus) har en orangebrun, 7-11 cm stor hat med tør, sprukken hud og hvid mælk med mild smag; den er spiselig. Vokser i løvskove , men er ret sjælden. Sødtduftende mælkehat (Lactarius gly­ciosmus) har en rødviolet, 2-6 cm stor hat. Mælken er klar med sødlig, kokos­agtig lugt. Spiselig. Vokser flokvis i moser under birketræer.

 

Velsmagende mælkehat (Lactarius de­liciosus) har en orange til stærkt grøn, 4-10 cm stor hat. Kødet er orangefar­vet og mælken orangerød med en kryd­ret smag. Spiselig, men bør udvandes og nedsaltes. Vokser i græs ved unge nåletræsbeplantninger især på kalkhol­dig jord. I Danmark er den ret sjæl­den, fordi gran og fyr oftest findes på kalkfattig jord.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 1,6 (17 stemmer)
Siden er blevet set 4.457 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os