Logo

Mælkehat - Lactarius

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mælkehat - Lactarius

Mælkehatslægten består af en række arter, hvor flere er almindelige i Dan­mark. Mange af arterne vokser i løv- ­og nåleskove og er jordboende. En del rummer skarptsmagende stoffer, men nogle er spiselige. Det danske navn mælkehat hentyder til den rigelige mælkesaft; det botaniske navn Lactari­us, af latin lac = mælk, hentyder til samme egenskab. Frugtlegemet mang­ler ring og slør, og hatten er ofte stor, stærkt farvet, med blegt kød og hvide sporer.

 

På mælkehatten viser mælkedråberne sig efter den mindste rift.

 

Arter:

Hvidfiltet mælkehat (Lactarius vellereus) er hvid og filtet og har en 10-20 cm stor hat. Mælken er hvid og smagen brændende skarp; svampen kan dog spises efter udvanding og nedsaltning. Vokser i flokke i løvsko­ve.

 

Kamfer-mælkehat (Lactarius campho­ratus) er mørkt rødligbrun med 2-4 cm stor hat. Mælken er klar og har en stærkt kokoslignende lugt. Vokser i løvskove.

 

Olivenbrun mælkehat (Lactarius neca­tor) har en 6-14 cm stor, slimet hat. Mælken er hvid og har en brændende smag; svampen er uspiselig i rå til­stand. I Østeuropa er den meget ud­bredt og spises efter nedsaltning. Vok­ser i fugtige nåle- og løvskove.

 

Orange mælkehat (Lactarius aurantia­cus) har en 4-8 cm stor hat. Mælken er hvid og har en mild smag, men svam­pen er værdiløs som føde. Vokser i nåleskove.

 

Peber-mælkehat (Lactarius piperatus) har en hvid, 6-15 cm stor hat. Mælken er hvid og har en brændende smag. Kan spises efter udvanding og nedsalt­ning. Vokser ofte flokvis i bøgeskove.

 

Rødbrun mælkehat (Lactarius rufus) har en 4-8 cm stor, puklet hat. Mælken er hvid, kødet rødgyldent og smagen skarp. Svampen er uspiselig. Alminde­lig i nåleskove.

 

Spiselig mælkehat (Lactarius volemus) har en orangebrun, 7-11 cm stor hat med tør, sprukken hud og hvid mælk med mild smag; den er spiselig. Vokser i løvskove , men er ret sjælden. Sødtduftende mælkehat (Lactarius gly­ciosmus) har en rødviolet, 2-6 cm stor hat. Mælken er klar med sødlig, kokos­agtig lugt. Spiselig. Vokser flokvis i moser under birketræer.

 

Velsmagende mælkehat (Lactarius de­liciosus) har en orange til stærkt grøn, 4-10 cm stor hat. Kødet er orangefar­vet og mælken orangerød med en kryd­ret smag. Spiselig, men bør udvandes og nedsaltes. Vokser i græs ved unge nåletræsbeplantninger især på kalkhol­dig jord. I Danmark er den ret sjæl­den, fordi gran og fyr oftest findes på kalkfattig jord.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (22 stemmer)
Siden er blevet set 8.006 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her