Logo

Morkel - Morchella

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Morkel - Morchella

Flere af morkelarterne er meget fine spisesvampe, der i smag og duft kan minde om trøfler. Svampene er let kendelige fra andre spisesvampe, idet morkler har en meget kraftig stok og en kugle- eller kegleformet hat, der er stærkt foldet-rynket og minder om en bikage. De træffes fra april til juni og vokser helst i jord i hegn og under træer og kan med fordel »dyrkes« i haver på skyggefulde steder. Hvis mor­kler af sig selv dukker op i haven, må man undgå at såre myceliet nede i jorden ved at grave, rive eller hakke i jorden inden for morkelens vækstom­råde. Ved indhøstning skal den tykke stok afskæres et lille stykke over jordoverfladen. Vil man dyrke morkler i haven, bør jorden blandes godt op med forrådnede brændestumper, halv­rådne kviste, savsmuld og bladjord. Lægger man et par udvoksede morkel­hatte her, så at sporerne falder ud, og er man heldig, kan man efter et par års forløb høste sine egne morkler.

 

Arter:

Almindelig morkel (Morchella vulgaris) har en 3-6 cm høj, ægformet hat af brungrå farve, der ofte skifter i olivengrønt. Stokken er næsten glat og hvidlig. Svampen er velsmagende og fin, men det anbefales at afkoge den inden anvendelsen. Den vokser i muld­rige krat og findes hist og her.

 

Spiselig morkel (Morchella esculenta) vok­ser sammen med anemone i muldrige krat­skove og kan høstes i maj-juni. Spiselig morkel har en 6-12 cm høj, ægformet hat. Farven på hatten er lysbrun, mens den tykke stok er gullig og furet. Den er velsmagende og særdeles god; men i lighed med almindelig morkel bør svampen afkoges inden anvendelsen. Velegnet til opbevaring i tørret til­stand. Svampen er ret sjælden og vokser langs hegn og i kratskove i muld.

 

Stenmorkel (Gyromitra esculenta) er meget sjælden her i landet, men ret almindelig i det øvrige Skandinavien. Den kan minde om de almindelige morkler; men hatten er stærkt foldet, snoet og mørkebrun. Stokken er ure­gelmæssig og hul. Efter omhyggelig afkogning er den spiselig og meget lækker.

Ellers dødelig giftig! Husk at bortkaste kogevandet.

 

Vi har endnu et par morkler i Dan­mark, nemlig hættemorkel (Morchella rimosipes), keglemorkel (Morchella co­nica) og klokkemorkel (Verpa conica)

Mormodes.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (35 stemmer)
Siden er blevet set 14.631 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
183230-04-2015 19:32:06 Kristina
Hej jeg tror jeg har fundet et Morkel svamp i min indkørsel. Hvad kan jeg gøre ved den? Hilsen Kristina.
183312-04-2015 19:43:05 Hej
Stenmorkel er giftig selv efter afkog og lang tørring. Det ville jeg lige få rettet
183402-05-2010 17:22:23 John Wolff
Hej . Jeg bo inde midt i byen og jeg har lige fundet 3 Stenmorkel i min forhave,
hvordan kan de være havnet der?.Kan de dyrkes?.
Med venlig hilsen John Wolff

Fortæl dine venner om os