Logo

Morkel - Morchella

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Morkel - Morchella

Flere af morkelarterne er meget fine spisesvampe, der i smag og duft kan minde om trøfler. Svampene er let kendelige fra andre spisesvampe, idet morkler har en meget kraftig stok og en kugle- eller kegleformet hat, der er stærkt foldet-rynket og minder om en bikage. De træffes fra april til juni og vokser helst i jord i hegn og under træer og kan med fordel »dyrkes« i haver på skyggefulde steder. Hvis mor­kler af sig selv dukker op i haven, må man undgå at såre myceliet nede i jorden ved at grave, rive eller hakke i jorden inden for morkelens vækstom­råde. Ved indhøstning skal den tykke stok afskæres et lille stykke over jordoverfladen. Vil man dyrke morkler i haven, bør jorden blandes godt op med forrådnede brændestumper, halv­rådne kviste, savsmuld og bladjord. Lægger man et par udvoksede morkel­hatte her, så at sporerne falder ud, og er man heldig, kan man efter et par års forløb høste sine egne morkler.

 

Arter:

Almindelig morkel (Morchella vulgaris) har en 3-6 cm høj, ægformet hat af brungrå farve, der ofte skifter i olivengrønt. Stokken er næsten glat og hvidlig. Svampen er velsmagende og fin, men det anbefales at afkoge den inden anvendelsen. Den vokser i muld­rige krat og findes hist og her.

 

Morkel - Morchella

Spiselig morkel (Morchella esculenta) vok­ser sammen med anemone i muldrige krat­skove og kan høstes i maj-juni. Spiselig morkel har en 6-12 cm høj, ægformet hat. Farven på hatten er lysbrun, mens den tykke stok er gullig og furet. Den er velsmagende og særdeles god; men i lighed med almindelig morkel bør svampen afkoges inden anvendelsen. Velegnet til opbevaring i tørret til­stand. Svampen er ret sjælden og vokser langs hegn og i kratskove i muld.

 

Stenmorkel (Gyromitra esculenta) er meget sjælden her i landet, men ret almindelig i det øvrige Skandinavien. Den kan minde om de almindelige morkler; men hatten er stærkt foldet, snoet og mørkebrun. Stokken er ure­gelmæssig og hul. Dødelig giftig!

 

Vi har endnu et par morkler i Dan­mark, nemlig hættemorkel (Morchella rimosipes), keglemorkel (Morchella co­nica) og klokkemorkel (Verpa conica) Mormodes.



Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (38 stemmer)
Siden er blevet set 15.078 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Hans Otto Fredsholm Vognmandsforr. ApSOm det er byggematerialer, stykgods, maskintransport eller levering af korn, såsæd, roer,...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?







Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?



Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1262420-04-2019 09:21:27 Kasper
Stenmorkler er ikke spiselige. Heller ikke efter afkogning. De er stadig potentielt dødeligt giftige. Det var i “gamle dage” man opfattede dem som spiselige. Siden bør ændres hurtigst muligt, så I ikke ender med at være skyld i sygdom og potentielt dødsfald.

Afstemning
Hvad har du i din have?







Fortæl dine venner om os