Logo

Morkel - Morchella

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Morkel - Morchella

Flere af morkelarterne er meget fine spisesvampe, der i smag og duft kan minde om trøfler. Svampene er let kendelige fra andre spisesvampe, idet morkler har en meget kraftig stok og en kugle- eller kegleformet hat, der er stærkt foldet-rynket og minder om en bikage. De træffes fra april til juni og vokser helst i jord i hegn og under træer og kan med fordel »dyrkes« i haver på skyggefulde steder. Hvis mor­kler af sig selv dukker op i haven, må man undgå at såre myceliet nede i jorden ved at grave, rive eller hakke i jorden inden for morkelens vækstom­råde. Ved indhøstning skal den tykke stok afskæres et lille stykke over jordoverfladen. Vil man dyrke morkler i haven, bør jorden blandes godt op med forrådnede brændestumper, halv­rådne kviste, savsmuld og bladjord. Lægger man et par udvoksede morkel­hatte her, så at sporerne falder ud, og er man heldig, kan man efter et par års forløb høste sine egne morkler.

 

Arter:

Almindelig morkel (Morchella vulgaris) har en 3-6 cm høj, ægformet hat af brungrå farve, der ofte skifter i olivengrønt. Stokken er næsten glat og hvidlig. Svampen er velsmagende og fin, men det anbefales at afkoge den inden anvendelsen. Den vokser i muld­rige krat og findes hist og her.

 

Morkel - Morchella

Spiselig morkel (Morchella esculenta) vok­ser sammen med anemone i muldrige krat­skove og kan høstes i maj-juni. Spiselig morkel har en 6-12 cm høj, ægformet hat. Farven på hatten er lysbrun, mens den tykke stok er gullig og furet. Den er velsmagende og særdeles god; men i lighed med almindelig morkel bør svampen afkoges inden anvendelsen. Velegnet til opbevaring i tørret til­stand. Svampen er ret sjælden og vokser langs hegn og i kratskove i muld.

 

Stenmorkel (Gyromitra esculenta) er meget sjælden her i landet, men ret almindelig i det øvrige Skandinavien. Den kan minde om de almindelige morkler; men hatten er stærkt foldet, snoet og mørkebrun. Stokken er ure­gelmæssig og hul. Dødelig giftig!

 

Vi har endnu et par morkler i Dan­mark, nemlig hættemorkel (Morchella rimosipes), keglemorkel (Morchella co­nica) og klokkemorkel (Verpa conica) Mormodes.



Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (41 stemmer)
Siden er blevet set 19.236 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1262420-04-2019 09:21:27 Kasper
Stenmorkler er ikke spiselige. Heller ikke efter afkogning. De er stadig potentielt dødeligt giftige. Det var i “gamle dage” man opfattede dem som spiselige. Siden bør ændres hurtigst muligt, så I ikke ender med at være skyld i sygdom og potentielt dødsfald.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?


Effektiv reklame - klik her