Logo

Svampesygdomme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Svampesygdomme

Eksempler på spore- og frugtlegemdan­nelse hos svampene. Kartoffelskimmel er en algesvamp, hvis ukønnede forme­ring sker v.hj.a. bevægelige zoo-sporeri vand. Ved den kønnede formering. som ikke er afbildet, danner algesvampe ikke

frugtlegemer. Det gør derimod sæk­spore- og stilksporesvampene. Frugtle­gemerne bærer på deres overflade spe­cielle vævslag (hymenier), hvori spore­sække (asci) og basidier sidder.

 

Svampesygdomme eller mykoser frem­kaldes af en lang række svampearter,

der lever som obligate eller fakultative parasitter (snyltere) på vilde og dyrke­de planter. De obligate snyltere kan kun leve på levende plantedele og er bundet til samliv med deres værtsplan­te i hele deres livsforløb. Betegnelsen obligat stammer fra det latinske obliga­re = at være bundet til; til denne gruppe hører bl.a. meldug og rust­svampe. De fakultative (lejlighedsvise) snyltere angriber kun i en del af deres livscyklus levende planter, men kan på andre tider ernære sig af døde plantedele. Mange af de kendte svam­pe er værtspecifikke og angriber kun en bestemt plantefamilie, planteart el­ler endog kun en bestemt sort. Nogle sygdomsfremkaldende svampe har værtsskifte, således at svampen i en del af udviklingen lever på en bestemt værtsplante, i resten af udviklingen på en anden plante; et kendt eksempel er filtrust, der værtsskifter mellem solbær og weymouthsfyr.

 

Sunde planter angribes sjældnere af svampe end i forvejen syge, svækkede eller sårede planter. Æblekræft optræ­der således udelukkende på æbletræer, hvis væver svækket ved fejlagtige dyrkningsforanstaltninger. Gøder man æbletræer med megen kvælstofgødning sent på året, vil væksten fortsætte for længe, og det umodne væv kan skades af frosten; så får kræftsvampen let spil. Derimod er planter i sund jord og dyrket under de bedst mulige forhold meget modstandsdygtige over for svampeangreb. Man kan forebygge svampeangreb, dels ved de bedst muli­ge dyrkningsmetoder, dels ved anven­delse af sygdomsresistente (mod­standsdygtige) sorter eller arter.

Se også artiklerne Bekæmpelsesmid­ler, Fungicider, Svampe og om de enkelte svampe under deres danske navn.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.466 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her