Logo

Svovlhat - Hypholoma

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Svovlhat - Hypholoma

Hypholoma kommer af græsk hyphe = væv og loma = rand og hentyder til hatten s rand, hvor sløret ofte er syn­ligt. Svovlhat hører til hatsvampe-ordenen, hvis frugtlegeme er opdelt i en stok og en hat. Begge er stærkt farvede.

 

Arter:

Gransvovlhat (Hypholoma cap­no ides) vokser i knipper på dødt nåle­træ og er fremme fra august til marts. Hatten er okkergul med rødbrun midte og lameller, der skifter fra gult over lysegråt til violetgrå. Stokken er gullig og træet. Svampen har en 5-8 cm stor hat og er spiselig; den er især værdifuld på grund af den fine aroma.

 

Knippesvovlhat (Hypholoma fascicula­re) er almindelig på stubbe af løvtræ fra juni til oktober. Hatten bliver 2-6 cm bred og er svovlgul med okkergul mid­te og en oftest gul stok. Lamellerne er først svovlgule, siden grønlige for til sidst at blive mørkt purpurfarvede; der er rester af mørkt farveslør ved randen af hatten. Svampen er værdiløs og smager bittert.

 

Teglrød svovlhat (Hypholoma sublate­ritium) er almindelig på løvtræstubbe og ses fra maj til oktober. Hatten bliver 5-10 cm stor, klokkeformet, glat og teglstensrød med lysere rand; stok­ken er 6-12 cm høj. Svampen er spise­lig, men næsten uden smag og derfor ret værdiløs.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (10 stemmer)
Siden er blevet set 3.603 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1182227-08-2017 21:03:27 Rasmus Peder Huulgaard-Pedersen
Jeg har en del svampene i min græsplæne på oversiden er gylden og på undersiden er grønlig farve,hvad er det for en art af svampe ,og hvordan udryddet jeg den da den ikke er pæn på min græsplæne?

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her